Szubkultúr

Burning Man – Egy nem létező utópia

2016. szeptember 20. - Succubus

Létezik egy fesztivál, ahol még tudatmódosítót sem kell használnod ahhoz, hogy keményen hallucinálj. Elég kinyitni a szemed – már amennyire a sivatagi homok elleni védőfelszerelésed engedi –, és máris egy szürreális mesebirodalomba csöppensz, mintha csak egy steampunk videojátékban kalandoznál virtuálisan, csak ez nem játék, hanem a valóság. Igen, természetesen a Burning Man fesztiválról van szó, ahol csak az nem tud jó képet készíteni, aki nem akar.

Victor Habchy-nak szerencsére nincs ilyen problémája. A párizsi székhelyű fotós 2014 óta vesz részt a fesztiválon és örökíti meg a művészeti happening korántsem szokványos látványosságait és eseményeit. Habchy képein jól látszik, hogy a sivár és halottnak tűnő Nevada sivatag hogyan telik meg a művészek keze által élettel, posztapokaliptikus körítést adva ezzel a több napos féktelen örömünnepnek, melynek végén – innen a fesztivál neve is – minden évben lángba borul egy emberszobor a rendezvény zárásaként. „Soha életemben nem tapasztaltam meg több szeretetet, több szabadságot és az önkifejezés eme széles tárházát. A Burning Man a kollektív tudatalattink megtestesülése, egyben egy utópia, ahol az emberek egy közösség részeként egymással összedolgozva azon igyekeznek, hogy jobbá tegyék a világot maguk körül” – mesélt benyomásairól a fotós. A probléma csupán az, hogy az utópia sosem a valóság, tökéletes emberi társadalom pedig nem létezik, így nem meglepő az sem, hogy Burning Man is, miután felkapott lett, gyorsan a hanyatlás útjára lépett, és ezáltal épp a saját eszmeiségét hazudtolta meg. Habachy képein azonban mindennek nyoma sincs, ő úgy örökítette meg a fesztivál történéseit, ahogyan azt a szervezők láttatni, mi pedig látni szeretnénk.

victorhabchyburningman15.jpg

victorhabchyburningman11.jpg

victorhabchyburningman12.jpg

victorhabchyburningman16.jpg

victorhabchyburningman17.jpg

victorhabchyburningman18.jpg

victorhabchyburningman20.jpg

victorhabchyburningman21.jpg

victorhabchyburningman22.jpg

victorhabchyburningman23.jpg

victorhabchyburningman1.jpg

victorhabchyburningman1_1.jpg

victorhabchyburningman2.jpg

victorhabchyburningman2_1.jpg

victorhabchyburningman3.jpg

victorhabchyburningman4.jpg

victorhabchyburningman5.jpg

victorhabchyburningman6.jpg

victorhabchyburningman6_1.jpg

victorhabchyburningman7.jpg

victorhabchyburningman10.jpg

victorhabchyburningman7_1.jpg

Forrás: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr5811730501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2016.09.21. 11:39:44

Ez a totális, kollektív emberi ostobaság szép példája. Egy rakás idióta összegyűlik a semmiben, hülyeségeket csinálnak, nyelik a sivatagi port, aztán hazamennek és mindent eltakarítanak maguk után. Tiszta pénzkidobás és időpazarlás az egész. Ez még értelmetlenebb, mint a foglaljuk el a Wall Streetet mozgalom volt.

Sith Lord 2016.09.21. 11:50:37

Te pedig egy remek példa vagy az individuális ostobaságra.

2016.09.21. 13:00:56

steery: remélem, mész szavazni 2-án! (y)

erol 2016.09.21. 13:31:05

@steery: Nem vagy egy kicsit besavanyodva?

erol 2016.09.21. 13:40:59

@steery: Ilyen alapon minden "pénzkidobás és időpazarlás", bármilyen fesztiválra, koncertre, strandra, moziba menni.
süti beállítások módosítása