Szubkultúr

Górcső alatt az emberi könnycsepp

2013. november 21. - Succubus

Néhány napja szuper közeli hópehelyképekben gyönyörködhettünk, most pedig szárított emberi könnycseppek mikroszkopikus felvételeivel ismerkedhetünk meg a fotós Rose-Lynn Fisher jóvoltából, aki A könnyek topográfiája címmel készített érdekes képsorozatot sírásunk végtermékéről.

Fisher több mint száz mintát gyűjtött be különféle emberektől, köztük saját magától is, méghozzá különböző érzelmek hatására született könnyeket, így öröm- és bánatkönny, nevető-, sőt még hagymapucoló könny is szerepel a gyűjteményben. Merthogy a sírás teljesen mindennapos dolog az életünkben, hiszen nemcsak negatív érzelmektől, a szomorúságtól, az elkeseredettségtől, a kétségbeeséstől, a fájdalomtól, a dühtől, a tehetetlenségtől sírhatunk, de jókedvünkben is kicsordulhat a könnyünk, és sírunk a boldogságtól, a büszkeségtől is, nem utolsósorban pedig természetesen valamilyen külső körülmény hatására is beindulhat a könnycsatornánk, ilyen a füst, az allergén virágporok, a hagyma bizonyos enzimjei vagy ne adj isten a gázspray. Megannyi dolog van tehát, ami sírásra ingerel, de gondoltátok volna, hogy a különböző érzelmek különböző könnyekkel is járnak? Rose-Lynn Fisher képsorozata legalábbis ezzel szembesít bennünket, és fotói bizonyítékul szolgálnak arra, hogy annyiféle könny létezik, ahány okból sírjuk őket, hiszen a különböző érzelmek hatására keletkező könnycseppek más-más molekulákat tartalmaznak, így a mikroszkóp alatt is eltérő képet fognak mutatni. Az utolsó képen például a hagymapucolás, előtte egyel pedig a változások hatására ejtett könny látható. További infó a képekről Fischer honlapján (ld.: a fenti link).

microscopic-photos-human-dried-tears-1.jpgKépkivágás2_14.JPGKépkivágás5_8.JPGmicroscopic-photos-human-dried-tears-6.jpgKépkivágás_27.JPGKépkivágás3_11.JPG

 

Forrás: innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr135647900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása