Szubkultúr

Így temetkezünk majd a jövőben

2017. január 26. - Succubus

A Tajpejtől 40 percnyire található, 50 buddhista szerzetesnek otthont adó és jelenlegi formájában kibővítésre szoruló Chinpaosan Necropolisban 160 ezer urna elhelyezésének lehetősége mellett egy 21 szobás hotel, egy étterem, egy kápolna, egy ravatalozó, két kisebb múzeum, valamint egy 5000 férőhelyes színház is helyet kap. A szférákat idéző újfajta temetkezési hely mindemellett akár egy 1000 fős ceremónia lebonyolítására is alkalmas lehet, ha a New York-i székhelyű Steven Holl építész stúdiójának tervei megvalósulnak.

Az épület kinézetének ötletét a legtöbb vallásban és kultúrában komoly szimbolikus jelentéssel bíró és a teljességet jelképező szabályos geometriai forma, a kör adta. Ebből született meg aztán a tájba harmonikusan illeszkedő, félgömbökből felépülő épületegyüttes tervrajza, melyek egységét színes, ablakokként is funkcionáló kockaformák törik meg, a túlvilági hangulatot pedig - a lebegés illúzióját keltve - az épület egyes részeinél elhelyezett feszített víztükrű medencék segítségével, tükröződéssel oldotta meg a tervező. Az egész komplexum a NASA űrhajósoknak tervezett lakómoduljait idézi, miközben a letisztult dizájnjának köszönhetően spirituális elmélyedésre is alkalmas. Ezt erősíti a fehér betonból felhúzott fal, valamint a több teremben is helyet kapó fekete gránitpadló kontrasztjának játéka is. A tervezés során nagy hangsúlyt fektettek továbbá arra is, hogy a 21. századi igényeknek megfelelően az épület energiafelhasználása is költséghatékony legyen. A légkondicionálást, illetve energiahasználatot a közeli óceán vizét cirkuláló hűtőrendszer segítségével, illetve szélenergia hasznosításával oldják meg, ha elkészül a temető. Mindez azonban egyelőre még csak a tervezőasztalon létezik, de a látványtervek, amik mondjuk alapból arra szolgálnak, hogy lenyűgözzék az embert, mindenesetre sokat ígérők. És bár a Chinpaosan Necropolisból nem a Père-Lachaise vagy a Fiumei úti sírkert gótikus halálvágyó hangulata árad, ez is egy módja lehet a temetkezésnek, sőt, talán tényleg ez is lesz a jövő.

stevenhollarchitects_chinpaosannecropolis_db_02.jpg

stevenhollarchitects_chinpaosannecropolis_db_1800.jpg

stevenhollarchitects_chinpaosannecropolis_db_03.jpg

stevenhollarchitects_chinpaosannecropolis_db_04.jpg

stevenhollarchitects_chinpaosannecropolis_db_05.jpg

stevenhollarchitects_chinpaosannecropolis_db_06.jpg

stevenhollarchitects_chinpaosannecropolis_db_07.jpg

stevenhollarchitects_chinpaosannecropolis_db_08.jpg

stevenhollarchitects_chinpaosannecropolis_db_09.jpg

stevenhollarchitects_chinpaosannecropolis_db_10.jpg

stevenhollarchitects_chinpaosannecropolis_db_22.jpg

Forrás: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr2712157049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása