Szubkultúr

Már a növényekkel is tudunk beszélgetni

2016. június 09. - Succubus

Bizonyára te is hallottál már arról az elméletről, mely szerint a növények gyorsabban nőnek, ha tulajdonosaik szeretettel gondozzák őket és mindemellett még beszélnek is hozzájuk. Helene Steiner is ennek a gondolatnak a mentén indult el, mikor kidolgozta különleges digitális kommunikációs módszerét, melynek célja, hogy a növények a saját elektrokémiai jeleik segítségével ténylegesen beszélgethessenek az emberekkel.

Egy vadiúj kutatás szerint a fák is alszanak. Bár ez tulajdonképpen logikusnak tűnik, mert miért ne lehetne a fáknak is napi ciklusuk, akárcsak az állatoknak és az embereknek, mindezt csak most sikerült bizonyítani. Az viszont már eddig is tudtuk, hogy a növényeknek saját kommunikációs rendszerük is van: elektrokémiai jelekkel adnak át egymásnak információt. A brit dizájner Helene Steiner a Microsoft Research és a digitális technológia segítségével különleges módszert fejlesztett ki, melynek használatával mi, emberek is megérthetjük ezt a fajta kommunikációt, vagyis a növények beszédét. Az eszköz, amely egy bioelektródákkal a növényhez kapcsolódó platform, egy számítógéppel van összeköttetésben, és érzékeli a növény kibocsájtott kémiai jeleit, ezeket ionáramon keresztül elektronikus jelekké alakítja át, megteremtve ezzel a közös nyelvet a két fél között, illetve különböző fényfrekvenciákkal válaszokat is képes generálni az emberek kérdéseire, tehát, ha kezdetleges szinten is, de oda-vissza működik a kommunikáció.

helene-steiner-project-florence-microsoft-research-designboom-02-818x545.jpg

A Project Florence nevet viselő kísérlet szerint tehát elég egy számítógépbe bepötyögni a kérdésünket, amelyre aztán a növény fényjelzéssel válaszol. Ha a piros lámpa gyullad fel, negatív a válasz, ha a zöld, akkor pozitív. Rákérdezhetünk például, hogy elég fényt kap-e, megfelelő-e a szobahőmérséklet neki, kell-e locsolnunk, hogy érzi magát, sőt, a cuccot a Twitterre is rá lehet kapcsolni, hogy egész nap összeköttetésben lehessünk otthoni szobanövényeinkkel. A projekt egyelőre kísérleti fázisban van, de mindenképpen érdekes és előremutató a jövőre nézve.

helene-steiner-project-florence-microsoft-research-designboom-04-818x545.jpg

helene-steiner-project-florence-microsoft-research-designboom-05-818x545.jpg

helene-steiner-project-florence-microsoft-research-designboom-06-818x545.jpg

helene-steiner-project-florence-microsoft-research-designboom-07-818x1227.jpg

helene-steiner-project-florence-microsoft-research-designboom-08-818x1227.jpg

xjyyb_1.gif

helene-steiner-project-florence-microsoft-research-designboom-03-818x545.jpg

Florence from Helene Steiner on Vimeo.

Forrás: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr318794596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása