Hermész Triszmegisztosz híres mondása szerint ami lent van, az van fent is. E mondat örök érvényű igazsága megfellebezhetetlen, hiszen minden, ami itt a Földön megtalálható, valóban „fentről”, az univerzumból származik. Ez persze fordítva is igaz, az itteni anyagok felhasználásával pedig az univerzum egy szelete állítható elő.
Hát valahogy így okoskodhatott Navid Baraty, élénk képzelettel megáldott fotós is világűr tematikájú fényképsorozatának készítése közben, amit nagy hatósugarú teleszkópok nélkül, a saját lakásában, csupa ehető anyag felhasználásával hozott össze. Baraty feltehetőleg egy konyhai katasztrófa alkalmával látta meg a világmindenséget az ott keletkező káoszban, legalábbis én így képzelem. Ekkor a fejében szikra gyúlt, és sütőpor, víz, palacsinta, kávé, fahéj, sajt, só, kókusztej, narancslé, liszt, paradicsomlé és egyéb konyhában fellelhető élelmiszer és alapanyag segítségével megalkotta saját, kicsinyített univerzumát, melyet aztán jó fotóshoz híven szépen meg is örökített nekünk. Merthogy a világot bármibe beleláthatjuk, egy tekintetbe, egy üveggolyóba vagy egy padló nonfiguratív mintázatába éppúgy, mint néhány tartós élelmiszerből kotyvasztott alkotásba. A Hold egyébként - elszakadva ezzel a kliséktől - nem sajtból, hanem palacsintából készült el Baraty kozmikus laborjában, ahol a krumplitól a szójaszószón át a macskaszőrig mindenféle háztartásban fellelhető anyag az univerzum fontos alkotóelemét képezi. Némelyik „űrrecept" egyébként megsütve sem lehet rossz...
Fent a Föld látható vaníliából, kókusztejből, vízből, szójaszószból és ételfestékből. A csillagokat só, liszt, fahéj és currypor alkotják. Lent egy csillagköd jelenik meg kávéból, vízből, ételfestékből, cukorból és sütőporból.
Alant a nap és a koronája látható. Hozzávalók: kurkuma, sajtpor, fahéj és sütőpor
Aszteroida krumpliból, ízesítve kávéval, borssal és keksszel
Ez pedig itt egy sárgás színben tündöklő planéta narancsléből, wasabiból és paradicsomszószból. A bolygó holdja palacsinta, a csillagköd pedig víz, kávé és ételfesték felhasználásával készült
A „Kétmacska csillagködnél" járunk, ami csiliszószból és csiliporból, fahéjból, sütőporból, sóból és természetesen két macska szőréből készült
Ilyen, amikor egy bolygó és a holdja is palacsintából készül. Mindezt olívaolajjal, liszttel, fahéjjal, köménnyel és fűszersóval spékelte meg a fotós
Ez a csillagköd nem kávé, hanem tea felhasználásával készült, ételfestékkel, liszttel és borssal kiegészítve
Hogy mi alkot egy galaxist? Hát curry, fahéj, mákszemek, liszt, sajt, só és kömény
Liszt, só, ételfesték, víz meg egy kis szaké, és máris itt az újabb nebula (csillagköd)
Ez itt a Mars a lenti képen, ha valakinek nem lenne egyértelmű, és nem kell ahhoz a Curiosity, hogy megállapítsuk, ez a bolygó paradicsomszószból, vízből, ételfestékből, szójaszószból és kókusztejből áll. Igen, nemcsak víz, kókusztej is található a Marson(!). A hátteret liszt és sütőpor szolgáltatja
És végül ismét egy csillagköd a szokásos recepttel: a kávét, a vizet, az ételfestéket itt szójaszósz bolondítja meg. Kell még hozzá liszt és só
Forrás: innen