Szubkultúr

Emberi civilizáció az űrben - 40 éve ilyennek képzelték a jövőt

2013. október 16. - Succubus

Az 1969-es holdra szállás „nagy lépés volt az emberiség történetében", mégpedig olyan nagy, hogy innentől már csak egy köpésre kerültünk attól, hogy telepeseket küldjünk az űrbe, és meghódítsuk az addig ismeretlen világot, az emberi civilizációt kiterjesztve a csillagok közé. Eme gondolat negyven éve még valóságosnak tűnt, egyúttal a közeli jövőnek is, mely a NASA kutatóit is komolyan foglalkoztatta, és több elképzelés is született arról, hogy milyen űrállomásokon is élnénk a Földön kívül, melyekről néhány művész készített olykor kissé pszichedelikusra sikerült látványterveket.

Ugyan van már marsjárónk, egy nemzetközi űrállomás is kering a bolygónk körül rajta tartózkodó űrhajósokkal, az egyik űrszondánk, a Voyager-1 pedig elhagyta a Naprendszert, és egy távoli, teljességgel ismeretlen világ felé repül, onnan is szolgáltatva nekünk az adatokat, ám még mindig nagyon messze vagyunk attól, amit a 70-es években vizionáltak az emberiség technikai fejlődéséről. Merthogy komplett önellátó űrállomásokról fantáziáltak akkoriban, burjánzó növényzettel, kényelmes lakóházakkal, hengeres formákkal és gyakran a mesterséges gravitáció létrehozását segítő centrifugális dizájnnal, na meg természetesen tartósan ott élő emberi kolóniával. Íme, néhány utópisztikus ötlet a NASA-tól negyven évvel ezelőttről!

ku-xlarge2_1.jpgku-xlarge6.jpgku-xlarge9.jpgku-xlarge_1.jpgku-xlarge7.jpgku-xlarge5.jpgku-xlarge3_1.jpgku-bigpic.jpgku-xlarge4.jpgku-xlarge8.jpg

 

Képek: NASA, forrás: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr805573407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása