Szubkultúr

Olcsó és környezetbarát házikó diákoknak

2013. szeptember 12. - Succubus

Ilyenkor szeptemberben jellemzően megugrik a kereslet az albérletek iránt, köszönhetően az egyetemi városokba érkező diákoknak, akiknek sokszor azonban azzal kell szembesülniük, hogy egy albérletet fenntartása - amennyiben komolyan veszik az iskolát - bizony nagy nehézségekkel jár, pláne szülői segítség nélkül. Mert hát az órákra is be kell járni valamikor, meg tanulni sem árt néha, és mindemellett még munkát is találni, ráadásul olyat, ami összeegyeztethető a sulival, szinte lehetetlennek tűnik.

tengbom-architects-design-a-smart-studen-flat-designboom-01.jpg

Svédországban is hasonló gondokkal küzdhetnek, mert egy göteborgi cég (Tengbom Architects) külön diákok számára tervezett egy 10 négyzetméteres alapterületű faházikót, ami nemcsak olcsó szállást nyújthat a fiataloknak, de egyben környezetbarát is. A gazdaságos diákszállás megtervezésében a Lundi Egyetem hallgatói is részt vettek. A kis házacska helyi kitermelésű, laminált fából készült, a funkciók pedig okosan lettek elosztva, 50%-kal csökkentve ezáltal a szokásos bérleti díjakat. Van benne íróasztal, polcok, konyha, alvógaléria, fürdőszoba, a ház előtt pedig még egy kis kertecske is kialakítható. Szerintem nagyon menő!

A mintaházikó egyébként december 8-ig egy svéd múzeumban tekinthető meg, jövőre pedig újabb faházakat építenek, amik viszont már lakókat is kapnak, huszonkét svédországi diáknak biztosítva ezzel kényelmes és szép átmeneti otthont az őszi és tavaszi szemeszterekre.

tengbom-architects-design-a-smart-studen-flat-designboom-02.jpgtengbom-architects-design-a-smart-studen-flat-designboom-03.jpgtengbom-architects-design-a-smart-studen-flat-designboom-04.jpgtengbom-architects-design-a-smart-studen-flat-designboom-05.jpgtengbom-architects-design-a-smart-studen-flat-designboom-06.jpgtengbom-architects-design-a-smart-studen-flat-designboom-07.jpg

g1.jpgg3.jpgg2.jpgg4.jpgg5.jpg

Fotók: Bertil Hertzberg, forrás: innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr555508735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jokerpofa 2013.09.12. 20:37:45

Fűtésről semmi info?

pushup 2013.09.12. 21:42:22

ez megint olyan dizájner dolog, amit senkinek eszébe sincs használni. nem baj, csak tudjuk helyén kezelni.

Félkifli 2013.09.13. 07:51:21

Sztem némi átalakítással még működhet. Mindenesetre jobb és megtervezettebnek tűnik, mint az a vízen úszó pár szál deszka, amit natttyon menő magyar diákok, a jövő "designer"-ei "terveztek" és tákoltak össze.
Ha van benne fürdési és mosogatási lehetőség, akkor azok a vízvezetékek csak bejönnek, meg kimennek valahol, ugyanígy mehet be bármilyen fűtéscső is. - bár ekkora alapterületen még az elektromos fűtés is gazdaságos lehet, annak nem kell semmit fúrni faragni.

Succubus 2013.09.13. 11:36:09

Nem találtam a fűtésükről semmit, de jó kérdés...

Pancho74 2013.11.01. 07:41:51

hogyan lehet környezetbarát ? mikor egy csomó fát kell kivágni hogy elkészüljön :)

Succubus 2013.11.04. 12:10:46

@Pancho74: úgy, hogy azokat a fákat erre a célra ültették! :):):)
Íme, egy kis infó neked arról, hogy miért is számít környezetbarát anyagnak a fa:

"A fa forrása (az erd
ő) megfelelő kezelés mellett kimeríthetetlen, előállítása és megsemmisítése
pedig környezetbarát. Ráadásul a faanyag energiahordozóként is
széndioxid-semleges, szemben az üvegházhatást okozó fosszilis tüzelőanyagokkal.

A fa a szó legszorosabb értelmében megújuló nyersanyag és energiaforrás. Ráadásul a megújulás folyamata nagyrészt természetesen zajlik, csupán kis mértékben szükséges hozzá az erdész közreműködése. A fa kitermelése és feldolgozása kimondottan környezetbarát, ha a mesterséges anyagok előállításához viszonyítjuk.

A fából készült termékek tönkremenetelük után sem okoznak környezetszennyezést: a
természetben egyszerűen elkorhadnak, de eltüzelve sem bocsátanak ki olyan káros gázokat, mint a mesterséges anyagok.

A faanyag hasznosítása nem természetrombolás, hanem környezetszennyező műanyagtermékek helyettesítésének legcélszerűbb módja!"
(www.kaeg.hu/pr/fa.pdf)
süti beállítások módosítása