Szubkultúr

A gombák varázslatos világa

2016. augusztus 15. - Succubus

A gombafélék minden bizonnyal bolygónk legfurcsább élőlényeinek egyikei, melyekről köztudott, hogy spórával szaporodnak, valamint hogy különálló csoportot alkotnak az állatok és a növények között. Számtalan gombafajta létezik, melyből kb. 100 ezret ismerünk, ám becslések szerint ennél jóval több, akár 1-5 millió különböző faj is létezhet a Földön, melyek mind méretben, mind formában, mind színben hihetetlen változatossággal fordulnak elő.

A világ minden táján megtalálható gombafélék egy része ehető, mások hallucinogéneket vagy halálos mérget rejtenek, ám ezen tulajdonságaik eltörpülnek legfontosabb feladatuk, a növényi eredetű szerves anyagok lebontása mellett, melynek köszönhetően jelentős szerepük van az élet körforgásának fenntartásában. A gombák közt akadnak igazi óriások is, ám legtöbbjük olyan apró, hogy szabad szemmel nem is látható. Sajnos, mert lenyűgöző formavilág és színgazdagság jellemzi őket, ám a gombákról elképesztő szépségük ellenére mégis csak nagyon-nagyon keveset tudunk. Most azonban tágíthatjuk valamelyest ismereteinket, ugyanis ebbe az előttünk sokszor láthatatlan, ám annál varázslatosabb mikrovilágba kalauzol minket az ausztrál Steve Axford fotós gombákról készült gyönyörű fotósorozatával, bámulatos részletességgel mutatva be bolygónk egyik legérdekesebb és „legföldöntúlibb” külsejű élőlényeit. steveaxford2.jpg

steveaxford39.jpg

steveaxford40.jpg

steveaxford41.jpg

steveaxford42.jpg

steveaxford43.jpg

steveaxford44.jpg

steveaxford45.jpg

steveaxford46.jpg

steveaxford47.jpg

steveaxford1.jpg

steveaxford10.jpg

steveaxford20.jpg

steveaxford21.jpg

steveaxford25.jpg

steveaxford29.jpg

steveaxford3.jpg

steveaxford30.jpg

steveaxford31.jpg

steveaxford34.jpg

steveaxford36.jpg

steveaxford37.jpg

steveaxford38.jpg

steveaxford4.jpg

steveaxford5.jpg

steveaxford6.jpg

steveaxford7.jpg

steveaxford8.jpg

steveaxford9.jpg

Forrás: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr1810411124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása