Szubkultúr

A Tejút, ahogyan még biztosan nem láttad

2016. augusztus 09. - Succubus

Láttad már a Tejutat? Ha láttad is, így még biztosan nem! Daniel Kordan orosz fotós egy egészen különleges helyszínről készített csodálatos képeket galaxisunk Földről is látható spirálkarjáról idén májusban, amikor is a világ legnagyobb sómezeje, a bolíviai Salar de Uyuni víz alá került.

Az Andokban található világhírű „sótenger” általában száraz, sivatagos jellegű, ám időnként néhány centis víz alá kerül a 3656 m-es tengerszint feletti magasságon található terület, ahogy történt ez idén késő tavasszal is. Szerencsénkre Daniel Kordan épp arra járt Nikon D810A fényképezőgépével és objektívjével felszerelkezve, és extra hosszú expozíciós képein megörökítette, amit látott: a Tejutat a nagyvárosokból ismert fényszennyeződések nélkül, valamint a csillagok visszatükröződését a néhány centis vízfelületen. A végeredmény egészen meseszerű, túlvilági élményt nyújt, amilyet élőben látni csak nagyon keveseknek adatik meg. A többségnek jobb híján maradnak az alábbi fotók. A világjáró orosz természetfotóstól a fent belinkelt honlapján túl itt és itt találsz további elképesztő fényképeket szerte a nagyvilágból.

milky-way-stars-mirror-salt-flats-photo-bolivia-daniel-kordan-1.jpg

milky-way-stars-mirror-salt-flats-photo-bolivia-daniel-kordan-2.jpg

milky-way-stars-mirror-salt-flats-photo-bolivia-daniel-kordan-3.jpg

milky-way-stars-mirror-salt-flats-photo-bolivia-daniel-kordan-4.jpg

milky-way-stars-mirror-salt-flats-photo-bolivia-daniel-kordan-5.jpg

Forrás: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr499957234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.08.11. 06:56:54

Azért a 810A az asztrofotós cucc, infraszűrő nélkül... Viszont irigyked irigyked :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.08.11. 06:57:45

Mondjuk azért fényszennyezés is akadt, látszik a horizinton a város...

gigabursch 2016.08.11. 07:30:17

Tetszik.S irigykedek az élményért.

_droid_ 2016.08.11. 07:44:50

es mennyi ideig kell exponalni ahhoz, hogy egy egyenes sav (a tejut korongja oldalrol nezve) egy korivkent latsszon a fold forgasa miatt? es tenyleg ott allt addig az ember a lampaval? vagy fotosop.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2016.08.11. 08:24:02

@_droid_: Biztosan photoshop, főleg az, ahol a Tejút vonala ívként látszik, mert az halszemoptikával készült, a fickó az állvánnyal viszont nem. Ezeket legalább két képből rakták össze.

Az égboltot a Föld forgását követő állvánnyal fényképezték hosszú expóval, az előteret fix állvánnyal, valamivel rövidebbel. A lámpát a kezében tartó alak mellett kétoldalt látszik is, hogy a vízfelületen tükröződő csillagok rövid vonalat húztak.

noanoa 2016.08.11. 08:40:39

Káprázatosan gyönyörű.
Először arra gondoltam, milyen kár, hogy én nem lehetek ilyen csodálatos helyeken, ahol felettem és alattam is ragyognak a csillagok. De aztán meg arra gondoltam, talán jobb is, sose akarnék eljönni onnét.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.08.11. 17:54:45

@_droid_: Nagylátószögű objektív, vagy panoráma. Illetve ha nem a zeniten van a Tejút, hanem lejjebb, akkor nem is kell annyira nagy látószög.

gaszton42 2016.08.12. 00:02:15

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: Nos ez nem igaz, ez egy nem túl hosszú ideig vezetett kép valóban de az előtér nem külön készült, hanem a csillagos égbolt tükörképe nem azonos irányba mozog mint a csillagos ég maga, ezért a két képből csak az egyik lehet vezetett, pontszerű, a másik törvényszerűen bemozdul és legalább 2x akkora mértékben mintha egyáltalán nem vezették volna. A nagylátószögű optika az evidens, az hogy a középvonal ne torzítson, vagyis a horizont egyenes legyen az csak a képkivágás jó beállításáról tanúskodik. Egyéb montázs elképzelhető de nem szükségszerű, kb 40 éve éve vagyok amatőr csillagász, csináltam már hasonló képeket én is, de még inkább a baráti körömben többen, nálam lényegesen hatékonyabban, biztosan tudom hogy megoldhatóak komolyabb montázs nélkül

nitro1 2016.08.15. 09:16:24

Biztos csak én vagyok telhetetlen, de itt ez a jó kis cikk, és erre bele van rakva pár bolhafing méretű kép. Vagy mindenki telefonról internetezik, azért van? Mondjuk Kordan belinkelt oldalain sincsenek túltengésben a képpontok képenként. Meg kell hagyni, szépek, de az ilyeneket valahogy jobban szeretem normális méretben megtekinteni, hogy ki lehessen élvezni a részleteket.
süti beállítások módosítása