Szubkultúr

Szobrok bankjegyekből

2016. április 12. - Succubus

Tegnapi hír, hogy a magyaroknak mindössze 30%-a vásárol bankkártyával, azaz még mindig túl sok(!) a készpénz nálunk. Kérdés, ez esetben mit jelent a sok, ilyen fizetések mellett ugyanis nem hiszem, hogy az a veszély fenyegetne minket, hogy belefulladunk a rengeteg papírpénzbe. De ha mégis túl sok lenne belőle, vagy egyszerűen csak nagyon unatkoznánk, itt egy tuti ötlet, hogy egy bankjegy a vásárláson kívül még mire használható.

Természetesen hajtogathatunk belőle, ahogy az amerikai origamiművész, Won Park is tette, aki ezt az alapanyagot választotta munkáihoz, és a zöldhasúkat egyszerű állatfigurákká, épületekké, mindennapi tárgyakká formálta át. A célja ezzel az volt, hogy elvegye a pénz szimbolikus jelentését, bemutatva, hogy ugyan fizetőeszközként használjuk, azaz általunk megszabott értékkel bír, valójában az euró és a dollár is csak „papír" – persze idézőjelben, hiszen a legtöbb bankó ma már műanyagból vagy gyapjúból készül –, amiből akár hétköznapi használati tárgyakat és kisállatokat is hajtogathatunk. Ha érdekel, hogyan készülnek a művek lépésről lépésre, Park Facebook-oldalán találsz hajtogatási útmutatót. A szobrokat persze nem muszáj pénzből elkészíteni, természetesen egyszerű papír is használható. A pénz (vagy annak hiánya) egyébként nagyszerű ihletforrás, és több művészt is alkotásra sarkallt. Papírpénzből hajtogatott gyűrűket és bankjegyekből összeállított söprűt itt mutattam nektek, de érmékből és bankkártyából is szép dolgok készíthetők.

won-park-dollar-origami-5.jpg

won-park-dollar-origami-25.jpg

won-park-dollar-origami-27.jpg

won-park-dollar-origami-28.jpg

won-park-dollar-origami-29.jpg

won-park-dollar-origami-30.jpg

won-park-dollar-origami-31.jpg

won-park-dollar-origami-32.jpg

won-park-dollar-origami-1.jpg

won-park-dollar-origami-10.jpg

won-park-dollar-origami-11.jpg

won-park-dollar-origami-13.jpg

won-park-dollar-origami-14.jpg

won-park-dollar-origami-16.jpg

won-park-dollar-origami-17.jpg

won-park-dollar-origami-18.jpg

won-park-dollar-origami-19.jpg

won-park-dollar-origami-2.jpg

won-park-dollar-origami-21.jpg

won-park-dollar-origami-22.jpg

won-park-dollar-origami-23.jpg

won-park-dollar-origami-24.jpg

won-park-dollar-origami-4.jpg

won-park-dollar-origami-6.jpg

won-park-dollar-origami-7.jpg

won-park-dollar-origami-8.jpg

won-park-dollar-origami-9.jpg

Forrás: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr508590288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása