Dionisio González futurista agyszüleményei

2014. március 14. - Succubus

A spanyol fotós, Dionisio González digitálisan életre keltett katasztrófabiztos épületei, illetve az ember és a természet kapcsolatára fókuszáló háztervei a XX. század első felének egyik legnagyobb hatású építészét, Le Corbusier szellemét idézik meg. A lábakon álló épületek, a kacsalábon forgó monstrumok, amelyek úgy illeszkednek be a környezetükbe, hogy közben teret hagynak a természetnek is, a hatalmas ablakok, amelyek fénnyel töltik meg az épületek belsejét, valamint a jellegzetes, az aranymetszés szabályait követő változatos formák, homlokzatok mind-mind a nagy előd, Le Corbusier fontos stílusjegyei voltak, amiket González is magáévá tett és továbbgondolt.

Míg az alábbi válogatás első felében látható tengerparti házakkal elsősorban a Mexikói-öbölben gyakori hurrikánok okozta pusztításra reflektál a művész, az ezt követő fekete-fehér sorozat az ember és közvetlen környezetének szorosabb kapcsolatát forszírozza, az utolsó néhány, nyomornegyedek inspirálta munkán aztán González a saját városfejlesztési elképzeléseinek ad teret, a nagyvárosok szegények lakta barakkjait modern, absztrakt konstrukciókkal egészítve ki. A végeredmény egy egészen szürreális, utópisztikus építészeti stílus, egy olyan futurista városkép, amely sajnos egyelőre csak González fotóin létezik.

dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-08.jpg

dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-09.jpg

dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-07.jpg

dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-10.jpg

dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-01.jpg

dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-06.jpg

Dauphin8.jpg

Dauphin11.jpg

dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-05.jpg

dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-02.jpg

dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-03.jpg

dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-04.jpg

INTERACCIONES15.jpg

INTERACCIONES16.jpg

dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-52.jpg

dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-55.jpg

dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-50.jpg

dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-54.jpg

dionisio-gonzalez-architecture-for-resistance-designboom-51.jpg

busan2.jpg

busan4.jpg

 

Képek: innen, szöveg: Succubus

Az oldalon található írások haszonszerzés céljából nem másolhatók!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr245860388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2014.03.17. 10:40:15

Szép az összehajtogatott ház, de vajon milyen lehet bennük létezni? Ahogy a kabaréban is mondták: valószínűleg nem lehetne gyűrődés mentesen kiragasztani a NENYI-t. :)

cenzuratroll bosszanto 2014.03.17. 10:58:19

Van néhány, amibe szó nélkül beköltöznék, csak kis hazánkban problémákat okozna az azonnal megjelenő orbánista köcsög, aki előírja, hogy igaznemzetimélymagyar csakis 43,564 négyzetméteres panellakásban élhet, ahonnan gyorsan és jól lehet megközelíteni a fülkeforradalom helyszínét, és semmi helye az egyénieskedésnek egy olyan társadalomban, amit az igazhitű és a lenyúlt állami pénzekből vastagon megfizetett orbánista csicskák uralnak.