Szubkultúr

Fogságban tartott állatok nyomora

2013. november 04. - Succubus

Minden tiszteletem az állatkerti dolgozóké, akik – sokszor a testi épségüket is veszélyeztetve – hihetetlen energiát fektetnek az egyes fajok megismerésébe, nagyközönséggel való megszerettetésébe, és ami a legfontosabb: adott esetben a megmentésébe. Többekben mégis ellenérzést váltanak ki az állatkertek, valamint az ott végzett igen fontos munka, ami elsősorban annak köszönhető, hogy hosszú évtizedeken át sok helyen bizony méltatlan, szűkös környezetben tartották az egyedeket, elrettentve ezzel az állatbarátokat, akiknek megszakadt a szíve az „állattalan” körülmények láttán.

E téren azoban szerencsére hatalmas szemléletbeli változás történt az elmúlt időszakban, s a fogságban tartott állatok régen használatos, a természetes élőhelyükre nyomokban sem emlékeztető szűk ketreceit ma már egyre inkább felváltják az állatok igényeinek megfelelő, tágas kifutók, lényegesen jobb körülményeket biztosítva az állatkerti állatoknak, mint azelőtt. Ám sajnos még mindig akadnak kivételek, és hiába tesznek néhány állatkertben óriási erőfeszítéseket, hogy kényelmes helyük legyen az állatoknak, szinte mindenhol akad néhány olyan példány, amelyet nem megfelelő feltételek mellett és nem megfelelő komfortban tartanak. Gaston Lacombe kanadai fotós az ilyen rossz körülmények között elhelyezett vadállatokat kezdte el megörökíteni fotósorozatában, melyet öt kontinensen, kilenc különböző állatkertet végigjárva készített. Lacombe szerint még a világ legjobb állatkertjeiben is találni egy-egy borzalmas módon, kis dobozkában vagy üvegkalickában élő állatot, ennek ellenére a fotós célja mégsem az volt, hogy megszégyenítse ezeket az intézményeket, ezért azt, hogy a képei pontosan hol készültek, nem fedte fel.

gastonlacombecaptive5.jpggastonlacombecaptive6.jpggastonlacombecaptive1.jpggastonlacombecaptive10.jpggastonlacombecaptive4.jpgtumblr_mvf0y1PuzI1r1w416o9_1280.jpggastonlacombecaptive2.jpgtumblr_mvf0y1PuzI1r1w416o6_1280.jpggastonlacombecaptive7.jpgtumblr_mvf0y1PuzI1r1w416o10_500_1.jpggastonlacombecaptive9.jpggastonlacombecaptive8.jpgGaston_Lacombe_Captive_008.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr735614100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burakefendi 2013.11.04. 18:37:52

A képek szerintem sokszor hazudnak. A fotós szándékosan elrejti a teret, az állatokat fal mellett, sarokban vagy kis ablakok mögött fényképezi, ezzel leszűkítve az érzékelésünket.

2013.11.04. 18:40:16

Igen, az. Ha nem tudod belátni, képzelj el egy emberkertet.

Nagyi25 2013.11.04. 20:16:46

Minden élőlény szabadnak születik, nekünk embereknek pedig semmiféle jogunk nincs arra, hogy bezárjuk és pénzért mutogassuk őket. Nem mentség, hogy a gyermekeink másként nem ismerhetnék meg ezeket az állatokat. Találjunk rá más módot, a 3D világában ez nem lehet probléma. Sokszor hallott kifogás, hogy az állatkerti programok segítségével kihalásra ítélt fajok menekülhetnek meg, pedig mi magunk veszélyeztetjük őket.Nekünk kellene változnunk, és akkor fajokat sem kellene menteni.Tény, hogy erre kicsi az esély, de ezzel csak a magyarázat ellentmondására kívánok rávilágítani. A javuló állatkerti életkörülmények nem javítanak azon, hogy ezek az élőlények nem ott vannak, ahová születtek vagy ahol lenni szeretnének. Ugyanez vonatkozik a cirkuszra is, bár ott még ennél is rosszabb a helyzet. Állatkertbe csak nagyon ritkán megyek, mert iszonyú látni a hatalmas elefántot vagy a zsiráfot azon a néhány méteres helyen tengődni, ahogy a többi állat számára sem való ez a zárt világ.

Dour ®. (törölt) 2013.11.05. 04:15:24

@burakefendi:
A Te képed hogy nézne ki a "természet lágy ölén", mondjuk a dzsungelben, rácsok mögött, néhány négyzetméteren életed végéig?
Ja, és legalább a dzsungelben minden ehető.
Még Te is.

burakefendi 2013.11.05. 08:54:00

@Dour ®.: Kitennéd szerencsétlen jószágot annak a sok veszélynek, ami ott vár rá?! Hogy ifjonti erejének első hanyatlásakor áldozattá váljon?! Csak neked jár a biztonságos kalitka, ahová kedvedre bezárkózhatsz, vagy hogy életed végéig gondoskodjanak rólad?!:)

Lángharcos 2013.11.05. 10:28:36

@Nagyi25: Pedig akár tetszik, akár nem, az emberek nem fognak változni: nézz körül, hogy hazánkban hány Natura 2000-es terület pusztul el évente - átminősítik valami másnak, aztán épül rá valami.

Az állatkert az a hely, ahol a nagyon megritkult állatokat megpróbálják szaporítani. Na de ki ad pénzt erre? Össze lehet kaparni támogatásokat, de nem stabil bevétel, és nem lesz vele az állatkert önellátó. Miből csináljon pénzt? Marad az állatkert bemutató-show része. :\

Ezentúl fontos, hogy mindenki lássa, hallja, szagolja, érezze őket. Egy 3d-s animáció max látványt és hangot továbbít. Szagod nem, spontaneitást nem. Egyedi élményeket nem.

Épp ezért az állatkert maga kiemelkedően fontos. És fontos, hogy javítsunk, fejlesszünk rajta. Hogy az unokáid még elmesélhessék, láttak sörényes farkast, és csíkos hiénát.

Morrancs 2013.11.05. 10:35:40

Ne mérjétek az állatokat emberi mércével! Az állati intelligencia azért nem azon a szinten van, ahol az emberi.
Az állat nem azon a fogalmi szinten gondolkodik, ahol mi, hogy fogság, vagy szabadság. Ő annyit tud, hogy az egy "jó hely", vagy "nem jó hely".
Szóval az olyan állatkeretben tartani őket, ahol az állat a neki rendelt helyén az összes szükségletét ki tudja elégíteni szerintem nem állatkínzás.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2013.11.05. 10:36:30

@Nagyi25: Olvass egy kis Gerald Durrell-t és nézeteit az állatkertekről, rá igazán nem lehet mondani, hogy nem szerette az állatokat....
Ez a romantizáló antropomorfizálás egyszerűen hamis és demagóg.

Sun9us 2013.11.05. 10:52:41

Szerintem igaza van Nagyi25-nek. Hagyni kell a francba, hogy a természet tegye a dolgát. A kihalásra ítélt fajok pusztuljanak el, annak a rendje és módja szerint. Itt görcsölnek az óriás pandákon, mikor attól is meghalnak, ha rosszfelől fúj a szél. Ha egy állatfaj túl akar élni bennünket akkor tessék igyekezni.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.11.05. 11:10:40

@vacsad: +10.

@Sun9us: ha a természet tenné a dolgát, akkor minden rendben lenne. az a bibi, hogy nem természetanyánk farigcsál elefántcsontból szobrocskákat, készít csodaszereket tigrispéniszből és orrszarvúkból,stb. ugye milyen érdekes dolgok ezek? örülök, hogy segíthettem.

flamer 2013.11.05. 11:17:07

@Nagyi25: A szabadság olyan absztrakt fogalom, amit nem hogy az állatok nem fognak fel ésszel, de a legtöbb ember se, teljesen elégedettek azzal, ha van mit enni, nem fagynak meg, nem zabálják fel őket ragadozók vagy paraziták, meg van csöcs az X faktorban.

pupumpa 2013.11.05. 11:17:25

A legtöbb képről nem lehet eldönteni, hogy milyen a környezet.
De például a sziklák között úszó fókának remek helye van. Tágas, szép. Azért mert belehullott a medencébe néhány falevél, még nem sajnálom.

Démonmac1 2013.11.05. 12:37:17

Nagyban azon múlik melyik állat és melyik állatkert, amiket nektek sikerült találni az szerintem egytől-egyig állatkínzás.

A kutyát sem lehet egy ekkora kis cellában tartani, sétáltatni kell, bele lehet gondolni, mekkora szívás ez mondjuk egy oroszlánnal.

Vannak olyan állatkertek, ahol rengeteg szabad hely van.

"Ne mérjétek az állatokat emberi mércével! Az állati intelligencia azért nem azon a szinten van, ahol az emberi." A cellában tartást az állat is felfogja, annyira talán csak szegény halak butuskák, de őket sem lehet tartani gömb akváriumban.

Conan The Librarian 2013.11.06. 23:59:56

Nyilván a katatón, ugyanazt a mozgást ismétlő elefánt, nyest, akármi tök jól érzi magát mert adtak neki enni. A kb 25 km napi távot is megtevő tigris szintén, jegesmaciról nem is beszélve. Ennyit a spontaneitásról is akkor már. A védett fajok megmentése is tök jó gondolat, elvégre minden veszélyeztetett faj tök jól szaporítható fogságban. Azt gondolni, hogy pusztán azért, mert van kaja, meg 20 négyzetméter medence és már jól is érzik magukat egyszerűen hamis és demagóg.

Nagyi25 2013.11.08. 18:49:22

Jómagam az állatokat felettébb tisztelem, ezért úgy gondolom, egyetlen példány sem azért jön a világra, hogy mi bezárjuk és mutogassuk (a pénz szerepéről nem is beszélve). Bármit is tudunk az agyuk működéséről,távolról sem tudjuk, hogyan élik meg a fogságban töltött hosszú éveket. Az állati intelligencia nagyban különbözik az emberitől, de attól még egyfajta sajátos gondolkodást takar, amit nem lenne szabad lebecsülnünk, csak azért, mert különbözik a miénktől. Tény, hogy sok faj megmentése a kötelességünkké vált (hiszen mi juttattuk a kihalás szélére valamennyit), ezért elfogadom, hogy szükség van beavatkozásra. De: ennek nem szabad egyféle magyarázatul szolgálni ezekre a nyilvános börtönökre.
süti beállítások módosítása