Szubkultúr

Dizájnos babaházak

2013. október 15. - Succubus

Babaházak kicsit másként, szakítva a szokványos viktoriánus stílusban berendezett, vagy Barbie-rózsaszín színekben pompázó klasszikus daraboktól. Ugye, nem is rossz elgondolás? Az alábbi válogatásban formatervezett, modern babaházakból láthattok egy exkluzív válogatást. A művészek, építészek és dizájnerek által tervezett, különleges babaházakat november 11-én Londonban állítják majd ki és bocsátják árverésre. A kiállítást és aukciót egy brit jótékonysági szervezet hozta össze fogyatékos gyerekek megsegítésére.

08_TB_DOLLS-HOUSE13_COFFEY_028.jpg

Fent: egy betonelemből kifaragott babaház a Coffey Architecture elképzelései szerint, füvesített kerttel, bonszaijal, színes lakóterekkel.

05_TB_DOLLS-HOUSE13_HADID_131.jpg

A Zaha Hadid Architects futurisztikus hatású babaháza a klasszikus építőjátékokra hajaz: a fából készült ház különböző darabokból áll, amelyek számtalan kombinációban rakhatók össze, fejlesztve a gyerekek kreativitását.

01_TB_DOLLS-HOUSE13_MORAG_044b1.jpg

Ez a város zajától távol található, korallokra épült babaház végtelen szabadságot ad lakóinak, akik ott élhetnek ahol a madarak és halak játszanak, hűvös szél fúj és ahol a nap olyan mélykék víztükrön csillanhat meg, amilyen semmilyen mesterséges medencében nincs. A színes op-artos mintákkal díszített, pálmafás trópusi otthon tervezői Morag Myerscough és Luke Morgan.

02_TB_DOLLS-HOUSE13_SHEDKM_070b.jpg

Ez a letisztult, geometrikus formavilágú ház kacsalábakon, pontosabb egy spirális lépcsősor körül, Rubik-kockaszerűen forog, melynek szobái különálló irányokba tájolva lebegnek a térben. A koncepció egy művész, James Ireland és a SHEDKM kollaborációjában készült.

03_TB_DOLLS-HOUSE13_MAKE_026.jpg

A Make Architects által tervezett babaház a puzzle mintájára készült, azaz sok kis házikból állítható össze egy nagy építmény. A lakófülkékbe aztán madarak, acid fejek, golyó, lufi, sőt, akár egy disznó is beköltöztethető.

06_TB_DOLLS-HOUSE13_FAT_045.jpg

Grayson Perry és a Fat Architecture közös munkája ez sokemeletes babaház, mely egy valódi toronyház alapján készült. A fehér épület egyhangúságát élénk színű keretek törik meg, jelezve, hogy hol lehet kinyitni a házfalat, bekukkantva a ház belső tereibe.

04_TB_DOLLS-HOUSE13_MAE_050b.jpg

Ez az élénk piros és lila színekben vibráló babaház azért kapott ilyen festést, hogy kreativitásra sarkallja a gyerekeket. A koncepció itt is a változtathatóság: a házikó igény szerint tovább növelhető és alakítható, akár több kicsi, vagy egy nagy épületté összeállítva, a végén pedig egy vékony dobozba gond nélkül elcsomagolható. Tervezők: MAE , MAKLab és Burro Happold.

07_TB_DOLLS-HOUSE13_DEXTER_044.jpg
Dexter Moran munkáján a Bauhaus formavilág és megint csak az op-art művészet köszön vissza, ez utóbbi a belső terek tapétájaként, feldobva ezzel a egyszerűségében is nagyszerű, egy egész seregnyi játék elszállásolására alkalmas babaházat, mely a klasszikus babaházakkal szemben bármilyen irányból használható.

09_TB_DOLLS-HOUSE13_ADJAYE_083.jpg

Az Adjaye Associates és Chris Ofili által tervezett exkluzív babaház kétszintes, alul egy nagy helyiségből, fölül szeparált szobákból áll. Az emelet egyik fala és a földszint egy részének plafonja üvegből készült, de tetőablakok és egy a homlokzaton található ablak is szabad utat enged a fénynek és a kíváncsi tekinteteknek a ház belseje felé. A tervezőknek azonban nemcsak a nappali megvilágításra volt gondjuk, esténként villany is gyújtható a házikóban.

10_AHMM_CompassHouseMOD-009.jpg

Ez a fiatalos, modern házikó mintha egy valódi hétvégi ház kicsinyített mása lenne, ahová el lehet vonulni a városi nyüzsgés elől. A klasszikus fehér falakat sárgával és zölddel törték meg a tervezők, de ugyanezek a színek köszönnek vissza a bútorokon, sőt még a ház előtt parkoló bogárhátún is, és bár a ház viszonylag jól bútorozott, azért marad még tér bőven a gyermeki fantáziának is.

Fotók: Thomas Butler, forrás: innen, további infók: itt

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr435569690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása