Szubkultúr

„Zöld katedrális” élő fákból

2013. augusztus 21. - Succubus

A szerves építészet eme lenyűgöző példája Olaszországban, Bergamo közelében, Grumello del Monte városa mellett, természetes környezetben található, és Giuliano Mauri olasz művészhez köthető, aki sajnos már nem láthatta művét szárba szökkenni, 2009-ben ugyanis meghalt. Mauri az ezredforduló után nem sokkal határozta el,  hogy szeretne egy nagyszabású, organikus épületet létrehozni, egy katedrálist, amely kizárólag élő fákból áll. A projekt azonban csak jóval később, a tervezője halála után valósulhatott meg, 2010-ben.

A dombtetőre tervezett „zöld templom” vázát - negyvenkét oszlopba rendezve - fenyőfák alkotják, a rögzítést és a boltíveket pedig gesztenye- és mogyoróágak segítségével oldották meg. A fenyők közé bükköt ültettek, amely, ahogy növekszik, egyre nagyobb részét borítja zöldbe az oszlopoknak, sőt egy idő után a fenyőből készül tartószerkezetre sem lesz szükség. Az öthajós katedrális több mint 650 négyzetméteres területen helyezkedik el, és hónapokig épült, ami méreteit látva nem csoda, hiszen 29 méter hosszú és közel 24 méter széles az építmény, magassága pedig megközelíti a 15 métert.

tree-cathedral-550x412.jpg10883769.jpgtree-cathedral6-550x365.jpgtree-cathedral-2[2].jpgtree-cathedral-7[6].jpgtree-cathedral-3[2].jpgtree-cathedral-1[2].jpgGiuliano-Mauri.jpg

Forrás: innen és innen, fotók forrása: klikk a képre

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr495469681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.08.22. 21:30:50

Fantasztikusan fog kinézni 20-30 év múlva. Megéri majd elmenni.

2013.08.22. 22:53:12

Ó, ez gyönyörű! Meg fogom nézni élőben. Köszi! :)

bocsika007 2013.08.23. 01:35:00

Mekkora otlet. Zsenialis!
Mar most fantasztikusan nez ki.
Remelhetoleg Maurirol az otlet gazdajarol nevezik, majd el.

Félkifli 2013.08.23. 12:17:50

Na a sok lelkesedés után én meg károgok egy kicsit:
A németeknél erre külön mozgalom van, ki-ki saját kis kupoláját, házacskáját ültetgeti gyorsan növő fűzfából, meg még ki tudja miből. Talán svédországi képeket is láttam már, ahol a parkban alakítottak ki hasonló struktúrát. Amiben azonban azok különböztek ettől, hogy nem használtak hozzá ilyen eszement, felesleges fenyő-kalodákat, amelyeket ugye idővel vagy le kell szedni (+munka feleslegesen), vagy ott fog rajta elrohadni, ami megint nem szép látvány.
Maga az "ötlet" jó, csak nem eredeti, szóval nem az olasz úriember találta ki, plusz felesleges és érthetetlen kerülőket is beépített a projektbe.
Sima lebomló kötéllel, vékonyabb faágakkal megoldható lett volna a kötözés, bár még anélkül is megálltak volna a növények. - bár ez inkább így egy kalodának tűnik, szóval, mint növénybarát sem preferálom.
süti beállítások módosítása