Szubkultúr

Gyúrás a viktoriánus korban

2017. február 22. - Succubus

Ha azt gondoltad, a kondigép új keletű találmány, nagyon is tévedsz! A mai hiper-szuper edzőtermi eszközök ősei ugyanis már a 19. század végén is léteztek, köszönhetően az iparosodásnak és a gépek elterjedésének, no meg a fitnesz és a fizioterápia svéd ősatyjának, Gustav Zander orvos-feltalálónak, aki rájött, hogy a gépek segítségével nemcsak különböző munkákat, hanem kifejezetten izommunkát is végezhetünk.

Zander kifejlesztette hát első, izomfejlesztésre és testépítésre is alkalmas masináit, amik csigákból és láncokból álltak, külsejük pedig leginkább az egykori Singer varrógépekre emlékeztetett. Dr. Zander találmánya hamar felkeltette az emberek figyelmét, főképp azután, hogy díjat is nyert az 1876-os philadelphiai világkiállításon. Bár a kényelmes és nedvszívó edzőruhákat még nem találták fel, a testedzés eme újszerű módja hamar divatossá vált. A gépek megjelenésével felszabadult energiákat most már gépek segítségével is le lehetett vezetnie az egészségére egyre tudatosabban figyelő felső tízernek, akik a mai wellness szállodák elődjeinek számító szanatóriumok és gyógyfürdők visszajáró vendégeiként megalapozták a modern kor gyúrás- és fitneszőrületét. Ha valaki látta a Promenád a gyönyörbe című filmet, tudja, micsoda őrületet váltott ki ekkoriban a sok újdonság, a talpig felöltözött hölgyek visongtak az élvezettől a „karbantartó edzések és masszázsok" után, az urak pedig hosszú kabátokban, mellényben és nyakkendőkben izzasztották magukat, hogy megóvják az egészségüket és kedvükre járjanak a másik nemnek. Azóta eltelt több mint száz év, és a kondigépek renenszánszukat élik, népszerűségük pedig egyenes arányban nő a fizikai munkások számának csökkenésével.

ykuix4n.jpg

o3y8cf3.jpg

omc7yzd.jpg

oyi7w7f.jpg

rc1u2pp.jpg

s44g64p.jpg

s56wj1o.jpg

t4hevcg.jpg

ux35xwm.jpg

vvk7zs2.jpg

ykuix4n.jpg

bymhpm0.jpg

ckhd3ne.jpg

d426s1a.jpg

dri5juh.jpg

ejuuh6a.jpg

kmuahmi.jpg

lf4hvxz.jpg

lkkrnin.jpg

mfkqpgu.jpg

4a400q7.jpg

71tac8y.jpg

Forrás: innen

Fotók: Dr. G. Zander's Medico-Mechanische Gymnastik, 1892

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr4612281647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása