Több mint száz múzeum műalkotásait tölthetjük le és színezhetjük ki ingyen!

2019. február 26. - Succubus

A színezés oldja a stressz, fejleszti a kreativitást és nem mellesleg remek szórakozás is egyben – persze csak annak, aki vevő az ilyesmire. Nem meglepő tehát, hogy néhány éve hatalmas divatba jöttek a felnőtteknek készült színezőkönyvek, bebizonyítva, hogy a színes ceruzák nem csak a gyerekek kezébe valók.

Ezt a hóbortot lovagolják meg most a múzeumok és könyvtárak is, amelyek közül több mint száz intézmény csatlakozott a ColorOurCollections akcióhoz, és tette szabadon letölthetővé néhány birtokában lévő műalkotás fekete-fehér, kifesthető képét. A ColorOurCollections # alatt elérhető képek nem a kifestőkönyvekből megismert tipikus rajzok csupán, vannak köztük régi hirdetések, plakátok, tudományos és természetrajzok, történelmi ábrázolások, tárgyakról és eseményekről készült pontos és művészi rajzok egyaránt, amik közül biztos, hogy mindenki talál kedvére valót. Elő tehát a színes ceruzákkal, és a letöltés és nyomtatás után kezdődhet az alkotás! A kiválasztott képekből akár saját színezőkönyvet is összeállíthatunk magunknak vagy szeretteinknek ajándékba.

color-our-collections-free-coloring-pages-5.png

Tovább

Villámsebességgel lett mém a 10 éves kihívásból

Dübörög a neten a Facebook 10 éves kihívása, vagyis az idő múlásának két fotóval történő szemléltetése, arra hegyezve ki az egészet, hogy ki mennyit változott az elmúlt tíz év alatt. Mindez természetesen a mémgyártókat is megihlette nemzetközi és hazai fronton egyaránt. Ezekből válogattam.

50954301_10213929490779175_2007009131902271488_n.jpg

Tovább

BÚÉK! - Tél a Földön és azon kívül

Ismét eltelt egy év, jövőre megint öregebbek leszünk. De addig is búcsúztassuk szép téli képeket nézegetve az esztendőt, legyen az - mindennemű rendszert nélkülözve - lenyűgöző fotó, grafika, street art vagy műalkotás, feledjünk el minden rosszat, ami idén történt, és örüljünk a mostnak, mert úgyis mindig az van, ez a most pedig épp télre esik, ugye... Szóval viszlát, 2018, helló, 2019!

snowtrees_bonfadini_960.jpeg

Tovább

20 saját készítésű ajándékötlet karácsonyra

Sokan szeretik saját készítésű ajándékokkal megörvendeztetni szeretteiket, ismerőseiket karácsonykor, ehhez adok most egy kis inspirációt a legújabb trendek szerint. Némi kézügyesség vagy kreativitás persze nem árt, de egy biztos, még nincs késő beszerezni az alapanyagokat, és hangolódásnak sem utolsó dolog a kézműveskedés ilyenkor, advent idején. Saját gyártású kifestőkönyv, fényképes emlékdoboz, papírangyalka, falióra, pofonegyszerű könyvjelző, bakelitlemezből készült füzet, virágtartó, fűszerpolc, poháralátét, pompomfigura, egyedi határidőnapló vagy csak egy kanál boldogság csokoládé formájában... mind csupa olyan apróság, aminek már a készítése is örömet okoz. A képek egyben linkek is, amikre kattintva megtalálhatók a készítési útmutatók és még további rengeteg ötlet. felt_deer_0003.jpg

Tovább

Ezeket a halloweeni jelmezeket nézd, ha röhögni akarsz!

Rémes szóviccek és viccesen kicsavart címek tárházát szedték nekünk csokorba a Bored Panda felhasználói olyan gagyi halloweeni kosztümök csomagolásairól, amiknél a gyártók nem szerettek volna jogdíjat fizetni, csak nyerészkedni egy ismert figura jelmezének az árusításával.

Amíg nálunk egy időben elárasztották az utcákat a kínai Puna és Adiboss cípők, addig Amerikában október környékén Hermany Grinderek (Hermione Granger), Tomb Looter-ruhás csajok (Lara Croft) és Video Game Guyok (Super Mario) róhatják a városokat, akik akár a Purple Pain, akarom mondani a Purple Rain lila ruhás énekesével, azaz Prince-szel, netalántán az igény szerint egy papot vagy a Mátrix főhősét, Neót megtestesítő, fekete reverendás alakokkal parolázhatnak a szellemektől nyüzsgő éjszakában. Mert béna halloweeni jelmezekből sosem lehet elég…

1054425766040080390-png_700.jpg

Tovább

Saját tervezésű, ultramodern lakásban élt a két éve elhunyt sztárépítésznő

Az egyik legjelentősebb kortárs építésznő, az iráni származású Zaha Hadid 2016-ban hunyt el, világszerte számtalan nagyon menő épületet és egy Miamiban található ultramodern luxuslakást hagyva maga után. Hadid futurisztikus munkáival szerezte hírnevét, mely stílus a saját otthonát is meghatározta, ami most több mint ötmillió dollárért talált új gazdára.

Hatalmas, óceánra néző üvegfalak, világos terek, különböző egységekre bontott, de egy légtérben található központi helyiségek és lekerekített élű, dinamikus formavilágú, egyedi bútorok jellemzik a Miamiban élt sztárépítésznő egykori nyaralóját, akinek az eredetileg 10 millió dollárért meghirdetett, West South Beacen található lakása végül 5,75 millió dollárért kelt el a közelmúltban. Három fürdőszoba, négy hálószoba, egy nappali, egy étkező és egy konyha, valamint egy, az ablakok előtt végigfutó méretes terasz található a lakásban, amit a futurisztikus berendezés tesz még elképesztőbbé, nem hazudtolva meg a Hadid által képviselt modern stílust, aki maga is olyan környezetben élt, mint amilyen épületeket alkotott. A My Modern Metnek köszönhetően most mi is bepillantást nyerhetünk ebbe a sci-fi filmekbe illő, óceánparti luxuslakásba.

zaha-hadid-residence-miami-9.jpg

Tovább

Tükörinstallációk

Sarah Meyohas Speculations című sorozata álomszerű tükörinstallációkból áll, aminek darabjai az ismétlődés megnyugtató monotóniájára helyezik a hangsúlyt, harmonikus színek és olyan egyszerű anyagok, mint egy kötél, egy rongy vagy néhány virág, illetőleg két egymással szembe helyezett tükör segítségével, amelyek gondos elrendezésével kaleidoszkópszerű hatást ér el a művész. Photoshopról itt szó sincs, mindez a megfelelő szögből történő fényképezés segítségével jön létre, egy vizuális trükk csupán, mely a fraktálokhoz hasonlóan a végtelenbe repíti a néző tekintetét, és távolabbról nézve bontakoztatja ki igazi szépségét.

sarahmeyohas_1.jpg

Tovább

A fotósok 30 különböző típusa

Az okostelefonok korában már mindenki fotósnak hiheti magát, azonban akadnak még olyanok, akiknek ez a szakmájuk és a fotózás jelenti a megélhetést, vagy ha csupán hobbiként is űzik a fényképezést, már kitanulták annak minden csínját-bínját és profin kezelik a masinájukat.

Ám fotós és fotós között óriási különbség lehet, egy paparazzo és egy divatfotós például egészen máshogy kezeli a kamerát, de egy sajtófotós és egy reklámfotós sem ugyanaz a kategória, ahogy a természetfotós és az esküvői fotós vagy a sportfotós is külön kasztot képvisel a szakmán belül és teljesen más attitűddel áll hozzá a munkához. És akkor az amatőrökről még nem is esett szó… A finn Antti Karppinen maga is fotós, így igazán első kézből ismeri a szakma résztvevőit, legalábbis roppant találóan figurázza ki őket a YouTube-ra feltöltött frenetikus videójában, amiben 30 különböző típust jelenít meg a koncertfotóstól a drónfotóson át a szelfibotos turistáig; kiparodizált figurái közül amatőr és profi egyaránt magára ismerhet.

maxresdefault_4.jpg

Tovább

Élethű macskaportrék, honnan máshonnan, mint Japánból

A Wakuneco néven alkotó japán művész 2015 óta készít élethű, szőrös macskadomborműveket tűfilc technikával. A 3D-s hatású alkotások igazi macskák fényképei alapján készülnek, egy-egy darab elkészítése nagyjából egy hónapig tart. További képeket Wakuneco Instagram-oldalán találsz.

5b58248126cae-artist-makes-hyper-realistic-cats-using-felted-wool-and-the-result-is-wonderful-5b51cb56c90b8_880.jpg

Tovább

Egy fantasyben is simán megállná a helyét Vietnám legújabb turistalátványossága

A nemrég átadott híd, a Golden Bridge Vietnám Da Nang városa mellett található, melynek különlegessége két, a hegyoldalból kinövő hatalmas kéz, ami látszólag könnyedén tartja az elegánsan ívelő szerkezetet. A Gyűrűk Ura szobormonstrumait idéző hatalmas kezek ránézésre mintha a hegy részei lennének, valójában azonban nem onnan lettek kivájva, külön építették fel őket, azt a hatást keltve, mintha a hegy tartaná ujjai közt az építményt. Az új látványosság minden bizonnyal a turisták kedvence lesz, a tengerszint felett 1400 méterrel található hídról ugyanis egészen elképesztő kilátást nyílik a környező vidékre, illetve többek közt a hegyoldalban található hatalmas Buddha-szoborra. A 150 méter hosszú, aranyszínűre festett hidat kétoldalt lila lobéliák szegélyezik, és a TA Landscape Architecture tervei alapján készült, a megépítése pedig nagyjából egy évet vett igénybe.

creative-design-giant-hands-bridge-ba-na-hills-vietnam-5b5ec9f07c1d1_700.jpg

Tovább