Szubkultúr

Trónok harca főcímdallam, ahogyan még sohasem hallottad

2017. augusztus 23. - Succubus

Egy résszel az utolsó előtti évad fináléja előtt az egész világ a Trónok harcán pörög, így én sem mehettem el szó nélkül a fantasy mellett. Az, hogy az események jelenlegi alakulása kinek mennyire jött be, most irreleváns, én ugyanis zeneileg közelítek az HBO jelenlegi legmenőbb sorozatához.

game_of_thrones.jpg

A minap elcsíptem a tévében a 2Cellos előadásában a Trónok harca főcímdalát, innen jött az ötlet, hogy utánanézzek a YouTube-on, milyen egyéb remixeket találok a témában. Nem lepődtem meg, számtalan feldolgozás született Ramin Djawadi dalához, szóval simán volt miből összeválogatni egy cikkre valót.

Bár tudom, hogy ez a poszt leginkább magamnak készül – hasonlóan jártam a Martin Luther King híres beszédjéből készült feldolgozásokat összegyűjtő anyagommal is – de nem bánom, engem roppantul szórakoztatott az összeállítása, akit meg nem érdekel, úgyse hallgatja/olvassa…

A’capella

Kezdjük a legsallangmentesebb műfajjal, ami a fantasyhez is a legjobban passzol. A dalt egy öttagú orosz kórus adja elő nagy beleéléssel. Nem kell félnetek, jó lesz…

Folk rock

Szelíd lelkűeknek szóló lágy muzsika, gitárral, kissé folkos hangzásvilággal megbolondítva. Inkább érdekes, semmint jó, de szerencsére nagyon rövid:

Katonai fúvószenekar

Bár nagyon béna a felvétel, semmiképp nem maradhatott ki a sorból ez a változat sem. A brit királyi testőrség zenekara így képzeli el a jól ismert dallamot:

Hiphop

Dominik Omega és a The Arcitype készítette el a dal rapverzióját, ami közel másfél milliós megtekintésnél jár a YouTube-on. Részemről semmi extra, de a hiphop annyira meghatározó műfajnak számít az utóbbi évtizedekben, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Amúgy a refrén egész jól átadja a sorozat lényegét:

in this game of thrones it's eye for eye
there is no middle ground you either win or die
you gotta watch the cats who watch your back
you can get hit quick and man that's a fact
politics and bedfellows who's real who's fake
the surprise in your eyes when your man goes snake
it can happen to your fam or you all alone
we go big we go home we play this game of thrones

Metal

Ez a stílus már lényegesen közelebb áll a szívemhez és az eredeti dalhoz is jobban passzol szerintem. Az egyszálgitáros Eric Calderone egyedül áll ki és adja elő a headbangelésre is simán alkalmassá vált ismert dallamot.

Rock

Ha már egyszálgitár, akkor nem mehetünk el a hegedűs feldolgozás mellett sem, ami szintén rockos feldolgozásba megy át. Az előadók: Jason Yan és Roger Lima.

Country

Ha csak egy verziót hallgatsz meg, ez legyen az: rövid is, vicces is! Az egyszálgitáros felállás itt is a bárdok korát idézi meg, és ha nem készült volna klip is a produkcióhoz, még élvezhető is lenne a fütyüléssel felvezetett zene. Az előadó BenDan.

Szimfonikus

Erdei háttér, klasszikus hangszerek, ez tulajdonképpen nem is feldolgozás!

Modern szimfonikus

Hát ez a verzió elképesztően nyálas mind zeneileg, mind képileg! Csak erős idegzetűeknek! Peter Hollens hatalmas beléléssel „pampog” a szintén „rettentően” érzelmesen hegedülő Daenerysnek öltözött Lindsey Striling muzsikájára. Még közös sárkánytojásaik is vannak…

Zongora

Ez a szimfonikus verzió „lebutított” változata, valahol félúton az előbbi két változat között. Előadja Jarrod Radnich. Ebből a hangszerből szerintem többet is ki lehetett volna hozni.

Jazz

Bár ez az a műfaj, amitől feláll a szőr a hátamon, de mint érdekesség semmiképpen nem akartam kihagyni a sorból ezt a változatot sem. Így is lehet…

Reggae

RasCricket a reggae felől közelítette meg a témát:

Ska

Listánk egyetlen bizonyíthatóan magyar szereplője a PASO, akik természetesen a ska műfaji sajátosságaival vegyítették a dalt, amelynek szinte minden, még ez is jól áll:

Elektronika

A számítógépes játékok zenei világát idézi meg a Negative pH feldologozása, már csak a feketét öltő Super Mario ugrabugrálása hiányzik a videóból.

Minimal

Miért pont ez a műfaj maradna ki a jóból? Sajnos a készítőt nem ismerem, a munkája viszont nem is rossz… Elképesztő, hogy ehhez a dallamhoz szinte minden passzol! A régi commodore-játékok hangzásvilága mondjuk itt is visszaköszön.

Trance

Némi Jean Michel Jarre-os hatás érződik Armin van Buuren remixén, aki hatalmas Trónok harca-rajongó, és trance-szel keverte a fantasy-sorozat jellegzetes dallamait, amitől az egész szám hangulata űrzenévé változott, mintha csak a Hypnotixot hallgatnánk a ’90-es évekből.

PsyTrance

Személyes kedvencem a műfaj, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam, Sesto Sento mit hoz ki a jól ismert dallamból. Nem csalódtam, megy a zúzás ezerrel. Érdekesség továbbá, hogy ez az első olyan feldolgozás, amely el tud kissé vonatkoztatni az eredeti dallamtól is, ami természetesen azért újra és újra felbukkan a zenében. Tökéletes flash lehet egy szabadtéri partin, ha felcsendül. Nekem bejön.

Goa

Na jó, ez valójában tök ugyanaz, mint a psytrance, de kellett egy ürügy, hogy ebből a műfajból két számot is felrakhassak. Astroleaf így képzeli el a híres dallam goásított változatát. Ez a jól sikerült verzió egyébként jóval kevésbé zúzós, mint Sesto Sentóé, és inkább trance, mint goa:

Ambient Trance

Aki inkább a chillzenét szereti, ezt a verziót válassza! Sajnos a remix készítője nem fedi fel magát, de klasszikus ambientelemekkel bolondítja meg a Trónok harca-dallamot, ami teljesen jól passzol a csilingelő hangzásvilággal és a középkori hangulattal. Az űrhangulat már csak a műfaj sajátosságainak köszönhetően itt is visszaköszön.

Progressive house

Shokstix (ez a neve, mit csináljak?) készítette el a dal proghouse verzióját, amely meglepően jól sikerült, bár a tempó lassúsága engem némileg meglepett, de azért egész élvezhető.

Deep house

DJ AG a deep house műfajának keretein belül nyomul, és egész kellemes kis feldolgozással rukkolt elő, akár egy japán rajzfilm főcímdalának is el tudnám képzelni ezt a verziót.

Drum and Base

Versus remixét leginkább a drum and base műfajába sorolnám, persze lehet vele vitatkozni. A tört ütemek mindenesetre abszolút jól passzolnak az eredetihez, mint ahogy eddig szinte minden…

Dubstep

A drum and base utódműfaja sem maradhat ki a sorból. Bár a Ramses név számomra nem mond semmit, egész nyugis kis mix került ki a kezei közül. Én mondjuk nem is igazán vélek dubstepes elemeket felfedezni a dalban, lehet, pont ezért tetszik.

Techno

Hát… A műfaj sajátosságait végülis hozza, más kérdés, hogy ez mennyire nem passzol az eredeti dallamvilághoz. Csak vájtfülűeknek!

Industrial techno

Sebastian Komor industrial-változatával zárom ezt a válogatást, amit szerintem a végtelenségig folytathatnék, de nem fogok. Köszi, ha legalább egyet meghallgattál a fenti remixek közül!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr8312774510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bronco_ 2017.08.25. 09:40:03

www.youtube.com/watch?v=JaXUUUMTp7A

Csak hogy legyen másik magyar is benne :)

AdamTheTux 2017.08.25. 12:37:29

www.youtube.com/watch?v=Cv0YOVGHtPA

Ez meg ugyanaz, mint az előző, csak az le van lassítva. Nekem a lassabb jobban testzik amúgy.
süti beállítások módosítása