Szubkultúr

A fényszennyezés nyolc különböző szintje, avagy így néz ki az égbolt, ha nem laknak ott emberek

2016. augusztus 19. - Succubus

Nem is olyan nagyon rég még a világ legtermészetesebb dolga volt látni naplemente után az éjszakai égbolt csillagait, ma már viszont kiváltságnak számít találni egy fényszennyezéstől viszonylag mentes helyet, ahol nem csupán néhány csillag csillan fel itt-ott haloványan az égbolton, hanem feltárul előttünk az univerzum Földünkről megfigyelhető szelete.

Sriram Murali rövidfilmje a fényszennyezés nyolc különböző szintjének bemutatásával jól érzékelteti, milyen gyönyörűségtől fosztjuk meg magunkat éjjelről éjjelre. Az első felvétel a hatalmas fényt kibocsájtó kaliforniai San Jose városában, míg az utolsó az ugyancsak Kaliforniában található Halál-völgyében készült, távol az emberektől és a nagyvárosok mindent eltakaró fényburkától. Ég és föld a különbség a két felvétel között, még ha ez a szóvicc kissé erőltetett is. Vakokként élünk a saját bolygónkon, és fogalmunk sincs arról, valójában mi vesz minket körül.

Ha tetszett a videó, nézd meg Murali másik filmjét is! Az Into The Night  a kik vagyunk és honnan jöttünk egyetemes kérdések mentén elindulva mutatja be nekünk az éjszakai égbolton feltáruló univerzumot. Még ha csak hologram is az egész, akkor is gyönyörű...

Forrás: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr2710427352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása