Képes napló és úti beszámoló használt teafiltereken

2018. január 22. - Succubus

A New York-i művész, Ruby Silvious számára minden nap ugyanazzal a rutinnal indul: megiszik egy csésze friss, gőzölgő teát. 2015-ben aztán gondolt egy nagyot, és úgy döntött, nem dobja ki a használt teafiltereit, hanem apró festővászonként hasznosítja azokat.

Az összegyűjtött filterekre elkezdett miniatűr festményeket készíteni, mintegy képes naplóként örökítve meg a mindennapjait, az aznap elfogyasztott teáját, illetve az adott napi élményeit és benyomásait. Eme furcsa hóbortból aztán évek óta tartó szenvedély és hobbi lett, így született meg a művész 363 Days of Tea című sorozata, melyet aztán utazásai nyomán 2016-ban egy japán (26 Days of Tea in Japan), majd rá egy évre egy francia (26 Days of Tea in France) tematikájú „úti beszámolóval” is kibővített. A vízfestékkel vagy tussal készülő apró festményeken a saját művek mellett ismert alkotások kicsinyített és újragondolt reprodukciói is megjelennek, olykor pedig a kollázstechnikát is felhasználva egy-egy, a filterhez ragasztott használt csokipapír dobja fel a kompozíciót. Ötletes példa ez a szemétművészetre, olyannyira, hogy a mini festményekből kiállítás, illetve könyv is született, utóbbi 363 Days of Tea: A Visual Journal on Used Teabags címmel az Amazonon 20 fontért szerezhető be.

miniature-paintings-tea-bags-ruby-silvious-2_2.jpg

Tovább

Találd meg a festményhasonmásodat!

Állítólag mindenkinek van hasonmása, sőt, nem is akármennyi, átlagosan hét hasonló külsejű ember is él a Földön, akiket az internet segítségével ma már felkutatni sem akkora kunszt. De persze nem csak a térben utazva kereshetünk, a Google Arts & Culture művészeti alkalmazása az időben is visszaviszi felhasználóit, a múzeumok hatalmas műgyűjteményét fésülve át.

A júzereknek nincs más dolguk, mint készíteni egy szelfit magukról, és szerencsés esetben megismerhetik régen élt hasonmásukat, akiknek portréját festők őrizték meg az utókornak. Az alkalmazás képfelismerő szoftver segítségével keresi a hasonlóságot és dobja ki azokat a találatokat, ahol a legnagyobb az egyezés. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy az applikációnak ez az új, mókás funkciója egyelőre csak Amerikában érhető el. De ha valaki arra tartózkodik épp, feltétlenül próbálja ki, Androidra innen, iPhone-ra pedig innen tölthető le.

b8tuesh.JPG

Tovább

Trónok harca inspirálta hotel nyílt Finnországban

Egy a sarkkörtől 200 kilométerre északra fekvő kis finn faluban az HBO népszerű sorozatának szentelt hotelt nyitottak, ezzel is tisztelegve George R. R. Martin epikus műve előtt. A hotelben megtalálható többek közt az Arcok Csarnoka aprólékosan kifaragva a jégből, és ugyancsak jégből készült el az ikonikus vastrón is, amely számtalan egyéb látványosság keretében várja az ide érkező vendégeket, akik az éjszakát is itt tölthetik, méghozzá nem is akárhogyan, a jégfekhelyeken lepihenni vágyók nyugalmát ugyanis a sorozat legendás kék szemű élőhalottja őrzi gonosz vigyorral az arcán. Van továbbá jégbár, illetve egy kápolna is helyet kapott az épületegyüttesben a különleges körülmények közt esküdni vágyók legnagyobb örömére. Fanatikusoknak kötelező látnivaló! További képek a hotel honlapján és Insta-oldalán!

game-of-thrones-snow-village-finland-designboom-03.jpg

Tovább

Dubaj legújabb látványossága egy hatalmas képkeret

Új látványossággal kápráztatja el a helyi lakosokat és a turistákat Dubaj, ami jól illeszkedik a város megalomán építészeti stílusához. Egy hatalmas, 150 méter magas oszlopokból és 93 méter széles hidakból álló, kilátóként is funkcionáló képkeretet állítottak fel a Zabeel parkban, amely lenyűgöző panorámakilátás biztosít a felső részre felmerészkedő látogatóknak.

Míg az üvegezett felső hídon tehát egy kilátó található, a keret alsó részén egy várostörténeti múzeumot alakítottak ki, amely azt mutatja be, miként vált Dubaj egy apró halászfaluból a világ egyik legmodernebb metropoliszává. A képkeret elhelyezése is tudatos volt: az egyik oldalról nézve az óváros épületeit, míg a másik oldalról a település óriási felhőkarcolóit, köztük a világ legmagasabb épületét, a Burdzs Kalifát foglalja keretbe. Az arannyal bevont látványosság a közelgő 2020-as világkiállítást reklámozza, ám a felépítése nem volt botránytól mentes, az építmény ugyanis a mexikói Fernando Donis egy 2008-as nemzetközi pályázatra beadott terve alapján készült, ám az építész engedélye és közreműködése nélkül – Donis legalábbis azt állította egy a The Guardiannek adott interjúban, hogy az építtetők az ő ötletét lopták el, a turistacsalogató látnivalót egyúttal nemcsak a világ legnagyobb képkeretének, de a világ legnagyobb lopott épületének is nevezte.

dubai-frame-zabeel-park-fernando-donis-designboom-01.jpg

Tovább

Dizájnos macskabútorok

Egy macska élete nem feltétlenül csak evésből és alvásból áll. A cicatulajdonosok jól tudják, hogy kis kedvenceik szeretnek játszani, ugrálni, magas helyekre felmászni, veszélyesen élni, a búvóhelyeket sem vetik meg, a körmük élesítését pedig leginkább mindenhol végzik, ahol csak lehetőségük van rá, ezért fontos odafigyelni az igényeikre és beszerezni számukra ezekre a célokra alkalmas eszközöket és bútordarabokat.

A hazai kisállatboltok macskabútor-kínálata azonban finoman szólva is hagy némi kívánnivalót maga után. Még ha a dizájnra kevésbé fogékony macskáknak esetleg be is jönnek az ilyen helyeken kapható ormótlan és plüssel bevont, könnyen roncsolódó kaparófelületekkel megspékelt mászókák és macskabútorok, a gazdik nem feltétlenül lesznek boldogok attól, ha egy-egy ilyen méretes és igénytelen kinézetű darabot kell kerülgetniük a lakásban, amiért ráadásul még a zsebükbe is jó mélyen bele kell nyúlniuk. Merthogy ezek a förmedvények nemcsak hogy nem szépek, de még baromi drágák is! Persze már erre is léteznek egyéb alternatívák, igaz nem nálunk. A nagy macskabolond hírében álló japánok például a minimalista stílus jegyében alkottak az állatok által is kedvelhető, egyúttal a gazdáik számára is tetszetős darabokat, amelyek a legtöbb lakásban jól mutatnak, és a képek tanúsága szerint a cicáknak is bejönnek. A válogatásba a japán bútorok mellett egy francia termékcsoport és egy világjáró, vagy legalábbis egy kellemes búvóhelyen erről álmodozó macskáknak szánt holland papírbútorcsalád is bekerült.

minimalist-cat-furniture-rinn-1.jpg

Tovább

Trónok harca főcímdallam, ahogyan még sohasem hallottad

Egy résszel az utolsó előtti évad fináléja előtt az egész világ a Trónok harcán pörög, így én sem mehettem el szó nélkül a fantasy mellett. Az, hogy az események jelenlegi alakulása kinek mennyire jött be, most irreleváns, én ugyanis zeneileg közelítek az HBO jelenlegi legmenőbb sorozatához.

game_of_thrones.jpg

Tovább

A normandiai golyóház lehet a jövő építészeti trendje

Az építészet mára jócskán túllépett a gyorsan és hatékonyan felhúzható, de unalmas látványt nyújtó négy fal plusz egy tető paradigma nyújtotta kereteken, olyan innovatív megoldásokat keresve, amelyek közelebb viszik az embert a természethez. Ennek jó példája a normandiai „golyóház” tervrajza is, mely Cyril Lacenlin francia építész kreativitását dicséri.

Ez az utópisztikus hangulatú, golyókból és üvegfalakból álló ház egyszerre kelti a nyitottság érzését és nyújt luxusélményt a benntartózkodóknak, teszi mindezt úgy, hogy a környezetéhez is remekül idomul, vagy inkább a környezete lett remekül idomítva magához a házhoz… Kívülről nézve akár egy indiai palota is lehetne a jövőből, a belső terek pedig még jobban erősítik a futurisztikus hatást: a modern berendezés és a letisztult formák nagyszerűen passzolnak a ház megjelenését meghatározó geometriai alakzatokhoz. Lacenlin épülete egyszerre érdekes, furcsa, meghökkentő és elgondolkodtató, azonfelül engem módfelett emlékeztet egy régi gyerekkori ügyességi játékra, a Bábel tornyára… Talán az inspiráció is innen fakad, ki tudja…

tc_home_1.jpg

Tovább

Fotórealista macskarajzok kicsit másképp

Ki mondta, hogy bénán rajzolsz? Van, hogy csak az alany néz ki bénán... Az alábbi képek jól mutatják, hogy néhány vonal felskiccelésével milyen egyszerűen meg lehet fogni a lényeget. Persze a karikatúrák készítői ezt régóta tudják, de vajon milyen gyakran látunk macskakarikatúrákat? Nem elég gyakran, mondhatnánk a következő művek láttán, melyek nemcsak szórakoztatók, de a macskák ezer arcát is megmutatják nekünk.

funny-poorly-drawn-cats-26-59705e9c99b68_605.jpg

Tovább

Cserépdekorálás házilag

Kiváló időtöltés lehet nyáron a cserépdekorálás, amivel kiélhetjük a kreatív energiánkat, de akár unatkozó gyerekeinket is leköthetjük, az elkészült művekkel pedig nem utolsósorban egyedi hangulatúvá varázsolhatjuk lakásunkat, erkélyünket, teraszunkat, azaz minden olyan helyiséget, ahol cserepes növényeket tartunk.

Az egészben az a legjobb, hogy számtalan technikát kipróbálhatunk, és még csak különösebb kézügyességre sincs szükségünk, ráadásul tényleg bármit felhasználhatunk, legyen az egy használaton kívüli csipkeszalag, maradékfonal, vagy a nyaraláskor gyűjtött kagyló, kavics, fadarab, esetleg moha, amiket csak ízlésesen fel kell ragasztanunk egy-egy cserépre, és máris egyedi dekorációt kapunk. De olyan egyszerű használati tárgyakból is alkothatunk, mint a ceruza vagy a csipesz, sőt egy kedves személyes üzenet felírásával, illetve családi fotók felhasználásával szívhez szóló ajándékokat is készíthetünk. A díszítésnek tényleg csak a fantáziánk szabhat határt, ráadásul télen biztosan jólesik majd ránézni a vakáció alatt kipingált cserepekre, és a gyerekekkel összegyűjtött nyári emlékek sem kallódnak majd el valahol egy doboz alján. Munkára fel, rengeteg ötletet mutatok!

 flower-pot.jpg

Tovább

15 őrült ötlet a nyári hőség ellen

A globális felmelegedés egyre aggasztóbb jelei hazánkat sem kímélik. Nálunk ugyan még nem mutatnak ötven fok fölötti hőmérsékletet a hőmérők, de akad azért jócskán elviselhetetlenül meleg nap a nyáron, ideje hát felkészülnünk az igazi kánikulára! Igen ám, de nem mindenkinek van légkondija vagy medencéje otthon, ám nekik sincs okuk szomorkodni, mert a leleményes ember ilyenkor is feltalálja magát… Tizenöt ötletes DIY-megoldás következik arra, hogy hogyan éljük túl a legmelegebb napokat.

loja_do_mecanico_ventilador.jpg

Tovább