Mobil japánkertek teherautó-platókon

2018. június 08. - Succubus

Egy zsúfolt nagyvárosban minden kis zöld terület számít, és ha már a házak közt, vagy azok tetején nem maradt több hely, akkor sem kell kétségbeesni, mert egy kisteherautó platója is tökéletesen megfelel a célnak, ha egy apró kertecske kialakításáról van szó.

Legalábbis Japánban ezt így gondolják, ahol minden évben külön versenyt is rendeznek a tájépítőknek, akik zöldellő japánkertekké alakított járművekkel vonulnak fel és reprezentálják magukat. A platókerteknek a legnagyobb előnye természetesen az, hogy mobilisak, azaz a sofőrök magukkal vihetik őket bárhová, így egyfajta mozgó reklámként is funkcionálnak. Japánban amúgy is nagy hagyománya van a teherautók feldíszítésének, erről itt írtam bővebben, ahogy a mini kerteknek is, nem meglepő hát, hogy a teherautókra épített kiskertek műfaja is épp itt hódít. A pár négyzetméternyi kerteket a gondosan összeválogatott növények mellett ízlés szerint különböző tárgyakkal: szobrokkal, padokkal, bambuszfalakkal, vízeséssel, medencével, mini épületekkel és ösvényekkel dobják fel – kinek mit bír el a járgánya –, ahol meg lehet pihenni néhány percig, el lehet teázgatni, vagy csak mélázni és gyönyörködni a látványban. A kertészek mindent bevetnek a tökéletes végeredmény érdekében, hisz ezek valójában versenyművek, amik végül szigorú bírák előtt ítéltetnek meg több szempont alapján.

kei-truck-garden-contest-1.jpg

Tovább

Hülye macskarajzok kávészünetre

A macskák számtalan érdekes pózban képesek leledzni, jól tudja ezt minden macskatulajdonos. A golyótól a hengeren át a téglatestig sokféle alakban mutatkoznak meg előttünk, emberek előtt. Ezeket a furcsa és sokszor megmosolyogtató formákat dokumentálja a DailyPurrr nevű oldal napi hülye macskarajzok sorozata, meglepően jól ragadva meg a lényeget. A találó és vicces grafikák egyszerűen, sematizálva mutatják be azokat a tipikus macskapózokat, amiket szőrmókjaink kedvenc tevékenységeik, úgymint a heverészés, tunyulás, követelőzés vagy nézelődés végzése közben felvesznek. Nincs is jobb kikapcsolódás egy ötperces kávészünetre ezeknél a képeknél!

stupid-cat-drawings-dailypurrr-93-5af0185ada8f9_605.jpg

Tovább

Fű és művészet – Megvannak a Cannabis Company rajzversenyének idei győztesei

Biztos akadnak olyan művészek, akik a józanságban hisznek, de azért, lássuk be, nem ez a jellemző. Az alkotó embernek nem árt egy kis rásegítés, hogy ihletet kapjon, a fűszívás pedig kifejezetten alkalmas erre a célra. Ezt a tényt igyekszik meglovagolni a High Art nevű verseny is, ami egy évente megrendezésre kerülő, a fűhöz kapcsolódó, pénzdíjas művészeti pályázat a Natural Cannabis Company és a Juxtapoz szervezésében.

Az idei téma a „szabadság” volt (meg persze a fű), és a világ minden tájáról érkező számtalan jobbnál jobb pályázó közül már a győzteseket is kihirdették. A 25 ezer dolláros fődíjat Mike Oncley nyerte Onjha című képével, amely egy fiatal napszemüveges nőt ábrázol spanglival a kezében. A győztes azonban csak 15 ezer dollárt kap meg a nyereményből, a maradék 10 ezer dollárt jótékonysági célra ajánlják fel a szervezők, akik szerint az élet titka, hogy adj. (A nyitóképen a tizedik helyezett, a kanadai Wei Su Believe It, Feel It, Bet It! című munkája látható.)

painting-high-art-festival-2018-natural-cannabis-company-6.png

Tovább

Íme, a világ legszebb lépcsője!

Ha létezik olyan fogalom, hogy lépcsőművészet, a londoni Atmos stúdió hihetetlen építménye minden bizonnyal ebbe a kategóriába tartozik. Ez az elképesztő organikus csigalépcső a Piccadilly road egyik vendéglátóegységében, egy bizonyos Hide Barban kapott helyett, rozsdamentes acéllemezekkel megerősített tölgyből készült, három szintet köt össze, és mintha tündék készítették volna Lothlórienben, olyan kacifántosan íves és szép; mind alulról, mind felülről elképesztő látványt nyújt. Ez már a lépcsőkészítés magasiskolája, amit még tériszonyosként is szívesen kipróbálnék, pedig alapesetben irtózom a csigalépcsőktől. A látványt tovább fokozza, hogy a falak is íveltek, ami mellett a lépcső fut, no meg persze a fotók is profiktól származnak, Duncan Smith, Phil Watson, Alex Haw és Joel Knight munkáját dicsérik.

stairstalk-plat-like-staircase-atmos-studio-designboom-13.jpg

Tovább

Kutya Miki egér füllel

Ha kisállat, akkor legtöbben azt szeretjük, ha szőrös, puha, kerek arcú és gombszeme van. Goma, a kiskutya minden fenti kritériumnak megfelel, ráadásul van egy extrája is, vagy inkább szexepilje: a szupercuki Miki egér füle, ami több mint 60 ezer Instagram-követőt hozott már össze neki és gazdájának. Goma, akinek a neve japánul szezámot jelent, négyéves, Tokióban él és legfőképpen elképesztően aranyos!

bz-0qvuhpbd-png_700.jpg

Tovább

Állati jó kiegészítők

Csajos témával indítom az áprilisi posztjaim sorát immár a tavasz jegyében, elsősorban az állat- és természetbarátoknak kedvezve. Remek állatfigurákkal díszített kiegészítőket lehet ugyanis találni a neten, amik ajándéknak is kitűnők, és nemcsak a gyerekeknek lehetnek a kedvencei… Ráadásul ezek a holmik, amíg létezik még élő flóra és fauna, nem nagyom mennek majd ki a divatból.

Az emlősök, halak, madarak és egyéb állatfajták – a növények mellett – örök ihletforrásai a kézműveseknek és dizájnereknek, így állati jó kiegészítők kifogyhatatlan tárháza található meg az interneten. A MyModernmet jóvoltából most én is mutatok egy remek válogatást némi saját gyűjtéssel kiegészítve a kedvenc állatos csecsebecséimből. Persze ez csak a kezdet, aki tovább keresgél, még számtalan „feltétlenül beszerzendő dologra” lelhet a neten, legyen az ékszer, táska, ruhadarab, esernyő, szemüvegtok, bögre vagy egyéb használati vagy dísztárgy. Nem utolsósorban pedig mi magunk is készíthetünk ezekhez hasonlót…

animal-accessories-1.jpg

Tovább

Különleges, fából készült lebegő szigetek lephetik el Koppenhága vizeit

Ki ne vágyott volna mindig is egy saját szigetre, a többségnek azonban mindez pénz hiányában örökre megvalósíthatatlan fantazmagória marad! A dán Marshall Blecher különleges, fából készült úszó szigete azonban most közelebb hozhatja ezt az álmot a realitáshoz, vagy legalábbis egy privát sziget illúzióját keltheti annak használóiban.

A huszonöt négyzetméteres úszó platform egy újfajta közösségi térként szolgálhat a lakosságnak, ahol, ha csak néhány perc vagy óra erejéig is, de mindenkinek lehetősége lehet lazítani. A csónakkal megközelíthető, mindenki számára nyitott lebegő építmény a koppenhágai öböl vízén úszkál. A hagyományos technikával készült, fapadlózattal burkolt sziget közepén egy fa „nő” és biztosít némi árnyékot és szigetfílinget a platformon való időzéshez. A különleges úszó létesítmény tökéletes helyszín lehet napozáshoz, horgászáshoz, olvasáshoz vagy grillezéshez is akár, ha visszük magunkkal a megfelelő felszerelést hozzá. Blecher további szigeteket is tervezett kerttel, szaunával, színpaddal vagy akár búvárállomással turbózva fel őket, így mindegyik másfajta, speciális szórakozási lehetőséget nyújtana a dán vízimádóknak.

img_1_1521550505_1a9ea541606ad0ca34b74ec2b172f6a0.jpg

Tovább

Retró videojáték-hirdetések a nyolcvanas évek Japánjából

Lengén öltözött, nyuszifülekben és sportdresszekben feszítő lányok hirdették harminc éve a japán újságok hasábjain a Nintendo, a Sega és a Capcom legmenőbb videojátékait, melyekből most mi is ízelítőt kaphatunk a Flashbak jóvoltából, akik a nyolcvanas és kilencvenes évek pixeles grafikák által uralt világát, a videojátékok és játékgépek hőskorát idézik meg a mai szemmel nézve már nem annyira menő, sokkal inkább megmosolyogtató hirdetéseket tartalmazó, retró gyűjteményükkel.

publicites-japonaises-jeux-video-1980-8.jpg

Tovább

Lépj be a festményekbe és emeld új szintre a kiállításlátogatás élményét!

Mobil- és tabletbarát tartalom

Melyik művészetkedvelő ne vágyott volna arra, hogy belépjen egy festmény világába és bebarangolja a festett vidékeket? A Harry Potter-könyvekben mindez persze megoldható, de ott is mágia szükségeltetik hozzá, most viszont már eljutottunk arra a szintre, hogy a valós világban a „mugliknak” is megadatik ez a lehetőség a 360 fokos videóknak hála.

Már a jövőt éljük tehát az eddig csak a mesékből és sci-fikből ismert lehetőségekkel, jelenthetjük ki mindezt annak fényében, hogy milyen elképesztő videókra lehet bukkanni a YouTube-on, amik a festmények különleges világába repítenek bennünket. Bár a tökéletes élményhez nem árt egy VR-szemüveg, de igazából mobiltelefonon vagy tableten is lenyűgöző a hatás, a lényeg az, hogy minden irányban tudjuk mozgatni a képernyőt. Többek közt Dalí, Van Gogh és Monet univerzumába nyerhetünk így betekintést, sétálhatunk a szürreális építmények és alakok közt Dalí sivatagában, kitekinthetünk Van Gogh szobájának ablakából a csillagos égre, hogy aztán egy lenyűgöző virtuális sétára induljunk Monet  színpompás vízililiomai között. Próbáld ki te is a festménynézegetés új szintjét, ami szerintem majdnem akkora, ha nem nagyobb élvezetet nyújt, mint egy valódi múzeumlátogatás! És még csak ki sem kell lépni hozzá a szobából!van_gogh_csillagos_ej.jpg

Tovább

Így nézne ki a Föld, ha idegen bolygó lenne

Távoli exobolygók lenyűgöző földöntúli világa tárul elénk Reuben Wu hosszú expozícióval készült éjszakai képsorozatán, melynek megalkotásához természetesen nem volt szükség évmilliókig tartó űrutazásra, hisz a chicagói fotós nem hagyta el a Naprendszert, csupán más planéták fantáziaképei által inspirálódva mutatja be a Föld emberek elől jobbára elzárt hegyvidéki tájait. Wu képei megkonstruált pillanatok több látószögből megfotózva, tudatos beállításokkal, különleges megvilágítással és drónok segítségével fénycsíkokkal turbózva fel a látványvilágot, melyek sokkal inkább műalkotások, semmint a valóság leképezései, drámai hangulatú festményfotók a 19. századi romantikus festészet hatásaival. Valami ilyesmit érezhetnének a bolygókutatók is egy ismeretlen égitestre lépve idegen világok magányos és ijesztő, mégis furcsán ismerős természeti képződményei láttán.

reuben-wu-05.jpg

Tovább