Pillants bele a művészek titkos vázlatfüzetébe!

2017. február 09. - Succubus

Egy művészember – legyen akár zenész, akár képzőművész, akár író – folyamatosan dokumentál. Lejegyzi, amit lát, amit hall, ami hat rá, ami inspirálja, egy dallamot, egy érzést, egy gondolatot. Ezekből a jegyzetekből születnek aztán a késztermékek is, amelyek végül a fogyasztóhoz is eljutnak. De vajon az út az érdekesebb vagy maga az elkészült kész mű?

Ezt nehéz megválaszolni, hiszen a végtermék hosszas csiszolás és rengeteg munka eredménye, míg a vázlat csupán egy impresszió, egy pillanatnyi gondolatfoszlány, amely elindítja a művészt az alkotás útján. A vázlat még nyers és kidolgozatlan, viszont tökéletesen tükrözi az alkotói folyamatot, azaz hogy hogyan is születik meg egy műalkotás, amely, bár laikusoknak sokszor igencsak tetszetősnek tűnhet, végül nem is biztos, hogy több lesz egy zsebben hordott jegyzetfüzet egyik telefirkált lapjánál. Ezért is érdekes a következő képsorozat, amely tizenöt manapság menőnek számító illusztrátor, illetve képzőművész vázlatfüzetébe nyújt betekintést. Mert egy kreatív ember mindig magánál hordja a noteszét, és ha jön az ihlet, nem engedi el csak úgy…

artist-sketchboooks-mini-art-galleries-16.jpg

Tovább

Ehető ásványok Japánból

A természet szépsége, illetve annak lenyűgöző világa inspirálta a kiotói Usaginonedoko étterem és kávézó szakácsait, amikor megalkották nagy gonddal és művészi igénnyel készült, féldrágaköveket és ásványokat mintázó szezonális ételkollekciójukat.

A kis japán üzletbe belépve sokkal inkább egy múzeumban, semmit egy kávézóban érezheti magát az ember. A vitrinekben és a falakon nem kávés- és teáskészletek, hanem ásványok és szárított növények, illetve ezeket ábrázoló képek sorakoznak, köztük a kávézó egyik specialitásával, az úgynevezett Sola Cube-bal, azaz a Koichi Yoshimura tervei alapján kézzel készített, akrilkockákba zárt szárított növényi termésekkel és virágokkal. A hely folyamatosan változó és megújuló kínálatát is az örökké mozgásban lévő természet ihlette. Most éppen különleges, ásványokat és kőzeteket formázó ételeket kínálnak, amik annyira szépek és élethűk, hogy szinte vétek elfogyasztani őket. A harmadik képen látható „meteorit” például egy fekete rizsből készült curryféleség, míg alatta, a rózsakvarcot formázó wagashi egy hagyományos japán édesség újragondolása. A különlegességek havonta két-három alkalommal kóstolhatók meg, szóval jó előre be kell jelentkeznie a vendégeknek, ha ilyesfajta ínyencségre fájna a foguk. Az étteremként is működő kávézó igazi exkluzivitását azonban az adja, hogy 15 embernél többen egyszerre nem tartózkodhatnak a helyiségben. A legjobb ételeket ellenben nemcsak néhány szerencsés csodálhatja meg, az üzlet rendszeresen rendez kiállításokat, igaz, a kiállítási darabok már nem ehetők.

usaginonedoko-kyoto-cafe-rocks-minerals-2.jpg

Tovább

Az orosz Photoshop-mágus felfedi titkát

Nincs olyan ember a világon, aki legalább egyszer ne próbálta volna valamilyen szűrő segítségével módosítani a fényképeit. Számtalan applikáció is létezik erre a célra, de az igazi szakemberek természetesen maradnak a Photoshopnál. Ahogy teszi ezt az orosz Max Asabin is, aki autodidakta módon vált a fotómanipuláció egyik nagymesterévé.

A magát digitális művészként definiáló Asabin hihetelen látványvilágot kreál szinte bárkiről és bármiről. Munkája lényege tulajdonképpen a montázs, különböző képeket, illetve azok részleteit dolgozza össze egy művé, gondosan ügyelve a fények és árnyékok, illetve a színek harmóniájára. Nem ritkán a háttér is több fotó elemeiből áll össze, a misztikus fantasy-k képi világából merítő munkák pedig sokszor meg sem próbálják a valóság illúzióját kelteni. A végeredmény azonban így is elég meggyőző, jól mutatja ezt a művész 35 ezer követővel bíró rajongói bázisa a DeviantArton. „A többség rajong a munkámért, de azért akadnak negatív, olykor építő jellegű észrevételek is. Mindenesetre én nagyon elégedett vagyok, hogy ekkora kitüntetett figyelmet kapok" – mondta el Asab, aki a Facebookra is rendszeresen posztolja legújabb alkotásait, sőt magán jellegű megkereséseket is vállal, szóval ha felturbóznád kicsit a régi családi fotóidat, már tudod, kit kell keresned.

photo-manipulation-deviantart-max-asabin-18-5890475545f95_880.jpg

Tovább

Kifordult világ… amikor már a sólymok is repülőn utaznak

Egy meglehetősen abszurd fotó tarolja épp le a netet: egy szaúdi herceg 80 repülőjegyet vett kedvenc sportolás céljára tartott vadászsólymainak. A vígan kvartekázó, repülőn utazó sólymok képét Ahmet Yasar posztolta a szaúd-arábiai Dzsidda városából, ahol a világ nagy részéhez hasonlóan ez cseppet sem számít szokványos látványnak.

80-falcons-on-plane-saudi-prince-1.jpg

Sólymok a fellegek felett

Tovább

Ronald McDonald tényleg a gonosz szimbóluma?

Mi ebben a meglepő, kérdezhetnék sokan a fenti kérdés hallatán, pláne mostanában, amikor világszerte mozikba került a McDonald’s történetét feldolgozó Az alapító című film. A világ legismertebb amerikai gyorsétteremlánca ugyanis rengeteg ember szemében régóta egyet jelent a gonosszal.

Ha mindez persze erős sarkítás is, hiszen szinte az összes (hatósági vizsgálatokon is átesett) élelmiszer, amivel egy városi ember találkozik, tele van zsúfolva különböző stabilizátorokkal, ízfokozókkal és színezőkkel, azaz a természetes ételekben nem fellelhető anyagokkal, a városi legendák szerint mindezek a McDonald’s termékeiben nagy mennyiségben, koncentráltan, valamint külsőségekben is látványosan fordulnak elő. Hiszen a krumpli természetellenesen nagy, a belőle készült hasábok pedig rendellenesen hosszúk, a zsemle furcsa állagú és gumiszerű, és a hús sem a frissen vágott Kobe marhaszeletet juttatja elsőre az eszünkbe.

Pedig a McDonald’s csak azt csinálja, amit ma a legtöbb cég: „szemetet" árul. És bár jó ideig próbálták a termékeink egészséges tápanyagokat is tartalmaznak maszlaggal elmismásolni a dolgot, ilyen-olyan okoknak (pl.: Super Size Me c. doku) köszönhetően a mekis kaja mára mégiscsak az ehetetlen junk food szinonimája lett az emberek fejében, akik közül sokan ennek ellenére lelkes McDonald’s-látogatók. És hogy miért? Mert máshol is szart kapni a pénzükért. Hisz egy mostanság oly népszerű kézműves hamburger (Wtf, minden hamburger kézzel készül, a mekis is, nem?) vajon mit tartalmaz? Vagy egy előrecsomagolt mirelit rántott csirke, amelynek jó esetben a 69!!! százaléka tartalmaz csirkehúst? Sok helyen törekednek a minőségre, de ez valóban azt is jelenti, hogy ténylegesen egészséges, természetes ételek kerülnek a tányérodra? Ki tudja... Legtöbbször még maga az árus sem.

De mindegy is, hagyjuk ezt most, hiszen úgy tűnik, a globalizáció végső soron egyet jelent az össznépi mérgezéssel, a globalizáció és a mérgezés egyik szimbóluma pedig jó ideje már a McDonald’s, a McDonald’sé pedig a sokak által gyűlölt bohócfigura: Ronald McDonalds. De lehetne ez még rosszabb is! Jake és Dinos Chapman azt képzelte el egy posztapokaliptikus makettsorozatban, hogy milyen lenne a McDonald’s, ha nácik nyitották volna az étteremláncot pokolban. Hát ilyen! Jó szórakozást!

1-149.jpg

Tovább

Budapest hipnotikus szépségű csigalépcsői

Mindig öröm magyar vonatkozású művek iránt lelkesedő blogposztokra bukkanni a neten. Ezúttal Budapest hiperlátványos csigalépcsőit fedezte fel egy művészet portál, és készített belőle egy lenyűgöző képválogatást. A gyönyörűen komponált fotókat Alovits Bálint lőtte, megmutatva a világnak, micsoda kincsek is rejtőznek a magyar főváros kapualjai mögött. Bauhaus és Art Deco stílusú, előkelően elegáns vagy visszafogottan puritán kinézetű házbelsők köszönnek vissza a képeken, és elevenítik fel letűnt évtizedek nagyszerű építészeinek tehetségét, különböző korok különböző megoldásait tárva fel előttünk ugyanarra az egy témára: a csigalépcsőre. Nem véletlenül kapta tehát készítőjétől a művészet és épületfotózás határmezsgyéjén mozgó fotósorozat az Időgép címet.

balint-alovits-spiral-staircases-14.jpg

Tovább

Keltsd életre a pálcikaembert, azaz így készíts könnyedén animációt!

A füzet lapjaira rajzolt pörgetős animáció már a múlté. Itt az új, 21. századi verzió! Ez az olcsó játék unalmas tanítási órákra javallott. Vagy csak úgy elütni vele az időt egy borús délután. Nem kell hozzá más, csak egy csúszós, sima felület – mondjuk egy asztal- vagy üveglap, amit nem félsz összefirkálni –, egy táblafilc (más néven szárazon letörölhető filc, amivel a táblákra szoktak írni), valamint egy kis víz. Ha ez megvan, jöhet a varázslat! Rajzolj egy pálcikaembert az asztalra a filccel, majd csepegtess rá egy kis vizet, és figyeld a hatást. (Figyelem! Más tulajdonát ne rongáld meg!)

stick-figure-581803.jpg

 Videók a hajtás után!

Tovább

Így temetkezünk majd a jövőben

A Tajpejtől 40 percnyire található, 50 buddhista szerzetesnek otthont adó és jelenlegi formájában kibővítésre szoruló Chinpaosan Necropolisban 160 ezer urna elhelyezésének lehetősége mellett egy 21 szobás hotel, egy étterem, egy kápolna, egy ravatalozó, két kisebb múzeum, valamint egy 5000 férőhelyes színház is helyet kap. A szférákat idéző újfajta temetkezési hely mindemellett akár egy 1000 fős ceremónia lebonyolítására is alkalmas lehet, ha a New York-i székhelyű Steven Holl építész stúdiójának tervei megvalósulnak.

Az épület kinézetének ötletét a legtöbb vallásban és kultúrában komoly szimbolikus jelentéssel bíró és a teljességet jelképező szabályos geometriai forma, a kör adta. Ebből született meg aztán a tájba harmonikusan illeszkedő, félgömbökből felépülő épületegyüttes tervrajza, melyek egységét színes, ablakokként is funkcionáló kockaformák törik meg, a túlvilági hangulatot pedig - a lebegés illúzióját keltve - az épület egyes részeinél elhelyezett feszített víztükrű medencék segítségével, tükröződéssel oldotta meg a tervező. Az egész komplexum a NASA űrhajósoknak tervezett lakómoduljait idézi, miközben a letisztult dizájnjának köszönhetően spirituális elmélyedésre is alkalmas. Ezt erősíti a fehér betonból felhúzott fal, valamint a több teremben is helyet kapó fekete gránitpadló kontrasztjának játéka is. A tervezés során nagy hangsúlyt fektettek továbbá arra is, hogy a 21. századi igényeknek megfelelően az épület energiafelhasználása is költséghatékony legyen. A légkondicionálást, illetve energiahasználatot a közeli óceán vizét cirkuláló hűtőrendszer segítségével, illetve szélenergia hasznosításával oldják meg, ha elkészül a temető. Mindez azonban egyelőre még csak a tervezőasztalon létezik, de a látványtervek, amik mondjuk alapból arra szolgálnak, hogy lenyűgözzék az embert, mindenesetre sokat ígérők. És bár a Chinpaosan Necropolisból nem a Père-Lachaise vagy a Fiumei úti sírkert gótikus halálvágyó hangulata árad, ez is egy módja lehet a temetkezésnek, sőt, talán tényleg ez is lesz a jövő.

stevenhollarchitects_chinpaosannecropolis_db_02.jpg

Tovább

Hasonló a hasonlóval hasonmás

Állítólag mindenkinek létezik hasonmása a Földön, sőt, nem is egy, hanem legalább hét! Ez, lássuk be, elég logikusnak tűnik, hiszen, bár génállományunk rendkívül változatos, a kinézetünket meghatározó lehetséges variációk előfordulásainak száma véges, nagyjából 16 millió különböző változat fordulhat „csak” elő. Így bár kétségkívül csábító a gondolat, hogy mindannyian egyediek és megismételhetetlenek vagyunk, valójában mind gond nélkül bekategorizálhatók vagyunk a nagyjából 16 millióféle arcvonással rendelkező emberek közé.

Százszázalékos hasonlóság azonban még a legszorosabb rokoni kapcsolatok esetében sem fordul elő, szóval mégiscsak egyediek vagyunk valahol, még ha elsőre nem is tűnnek fel ezek a megkülönböztető vonások, például egypetéjű ikrek esetén. Persze van, amikor a különbségek magukért beszélnek: más bőrszín, más nyelv, más életkor – az emberi agy azonban ilyen „apróságokon” nem akad fenn, és kiegészíti a látott infókat a már elraktározottakkal, így gyakran azokat is ugyanabba a rekeszbe tesszük el gondolatban, akik valójában kicsit sem hasonlítanak egymáshoz. Ennek a leghíresebb példája Laurence Fishburne és Samuel L. Jackson esete, akiket rengetegen annak ellenére kevernek rendszeresen össze egymással, hogy igazából teljesen más arcvonásokkal rendelkező emberekről van szó. A jelenség lehetséges oka elméletem szerint a nevekben is keresendő, sokan ugyanis betűket és arcokat párosítanak össze egymással, és így jegyzik meg az embereket. Hiszen mindketten színes bőrűek, láttuk már őket kopaszon, és van a nevükben "l" betű. Ennyi elég is az agynak, hogy összemossa a két figurát, szóval gyanítom, esetükben is csupán valami ilyesmiről lehet szó. És bár e téma szintén megérne egy külön posztot, főleg, hogy jómagam is nehezen tanultam meg megkülönböztetni egymástól a fenti két színészt, most nem erről lesz szó, hanem olyan hasonmásokról, akikről a többség úgy gondolja, hogy egy híresség kiköpött másai. Jöjjenek tehát a szegény ember celebmegnyilvánulásai: a török George Clooney, a mexikói Morgan Freeman, az orosz Hugh Laurie, az indonéz Obama, a fekete Matt Damon vagy a kínai Putyin… És ha már Laurence Fishburne, neki is van ám hasonmása, méghozzá nem is egy, egy női és egy fehér férfi alteregója is helyet kapott a válogatásban!

 (A címet a Bizottságtól kölcsönöztem. feLugossy László–Wahorn András: Edd meg a fényt)

foreign-celebrity-lookalikes-83-58860f39b2c8c_605.jpg

Laurence Fishburne női megtestesülése

Tovább

Négy különleges fali dekoráció raklapból

Nagy divatja van manapság a raklapbútoroknak, van, aki esküszik rájuk, és van, aki szerint nem éri meg a vesződséget. Most azonban bebizonyítom, hogy kis befektetéssel is lehet nagy dolgokat alkotni!

Raklapból készíthető ágy, asztal és kanapé is, de talán nem is gondoltátok volna, hogy fali dekorként is milyen jól megállja a helyét. Négy ötletet mutatok most az ügyes kezű Kone Mei jóvoltából, aki raklapokra applikált holmik segítségével adott új életet és funkciót eme már szinte elcsépelt bútoralapanyagnak számító fahulladéknak. Gamereknek Super Marió-s retró Gameboy- és konzoltartó készült, darts-rajongóknak pedig otthoni fali kocsmaszett telefontöltővel. Zenebolondok egy steam punkosra vett és plazmalámpával megspékelt darabbal, a nosztalgiarádióba rejtett blue tooth-os hangfallal próbálkozzanak meg, és ugyanezt a funkciót tölti be a Roy Lichteinstein „modern klasszikusát” feldolgozó LED-es falikép is, ami nemcsak szép és jól mutat, de egyben a rádiós verzióhoz hasonlóan zenehallgatásra is alkalmas. Ha már unod a havat, elő a szögekkel és a kalapáccsal, és varázsold te is szebbé az otthonod!

v-586e1591e1f35_700.jpg

Tovább