Szubkultúr

16 híres első fotó az első dagerotípiától az első digitális képig

2017. május 09. - Succubus

A fotográfia története a 19. század elejére nyúlik vissza, bár a fényképezés egy ősibb technikáját, a camera obscurát már időszámításunk után néhány száz évvel is ismerték. A gond csak az volt, hogy nem tudták rögzíteni a képeket. 1839-ben aztán szabadalmaztatták Joseph Nicéphore Niépce és Louis Daguerre találmányát, a dagerotípiát, amelynek segítségével már a fenti probléma is megoldódott, és innentől kezdve megváltozott a világ.

A következő évtizedekben a képrögzítési eljárások hatalmas fejlődésen mentek keresztül, ma pedig már boldog boldogtalan nagy teljesítményű digitális kamerával a zsebében mászkál, hála az okostelefonoknak, és fotóz mindent, amit lát… De vajon milyenek voltak az első fényképek? A MyModernMet válogatásában 16 híres első fotót gyűjtött össze a világ legelső fényképétől kezdve az első digitális fotóig.

A világ első dagerotípiája

daguerreotype-daguerre-atelier-1837.jpg

Csendélet 1837-ből.

A világ legelső fennmaradt fényképe

worlds-first-photograph-2.jpgJoseph Nicéphore Niépce 1826-1827 körül készített első fényképe a fotós nyaralójának ablakából.

A világ első szelfije

worlds-first-selfie.jpg

Robert Cornelius önfotója, 1839, Philadelphia.

 Az első fotó New Yorkról

first-photo-new-york.jpgManhattan, Upper West Side. A dagerotípia 1848-ban készült.

Az első Hold-fotó

first-photograph-moon.jpg

John W. Draper (jelentősen sérült állapotban fennmaradó) dagerotípiája 1840-ben a New York University tetejéről lett fotózva.

Az első embereket ábrázoló fotó

first-photo-humans.jpg

Louis Daguerre 1839-es képe nem az első fénykép Párizsról, de ez az első, amin emberek is láthatók.

Az első hadifotó

first-photo-war.jpg

Carol Popp de Szathmari 1870-es fényképe a Krími háborúban az egymással szemben felálló orosz és francia seregekről.

 Az első elnöki fotó

first-photo-president.jpg

John Quincy Adamset 14 évvel elnöksége után otthonában, Quincy-ben Philip Haas örökítette meg. A kép 1843-ban készült. Volt egy korábbi elnöki fotó is, amely William Henry Harrisonról készült, de az elveszett.

Az első fénykép a Napról

oldest-photograph-sun-1.jpg

Mindössze öt évvel az első Hold-fotó után, 1845-ben a Napot is sikerült megörökítenie Louis Fizeau és Leon Foucault francia tudósoknak.

Az első tornádót ábrázoló fotó

oldest-photo-tornado.jpgKansas, 1884. április 26. Készítő: A.A. Adams, egy amatőr fotós.

Az első légi fotó

first-aerial-photo-2.jpg

Boston 2000 láb magasból, 1860, készítők: James Wallace Black és Samuel Archer King. Itt is tudni lehet egy korábbi képről, melyet a francia Gaspard-Félix Tournachon egy ballonról lőtt, de az szintén elveszett.

Az első Holdról készített Föld-fotó

first-photo-earth-moon-1.jpg

1966. augusztus 23. Az Apolló-programot megelőzően a NASA öt űrszondát küldött Hold körüli pályára. Ez volt a Lunar Orbiter-program, melynek keretében a Holdat térképezték fel, de a Földet is lefotózták.

 Az első színes fotó

first-color-photograph.jpg

A színes fotózás technikáját James Clerk Maxwell találta fel 1855-ben. Az első fennmaradt színes fotón egy szalag látható, a képet 1861-ben Thomas Sutton készítette Maxwell eljárásával.

Az első színes víz alatti fotó

first-underwater-color-photograph.jpg

A fotós Charles Martin és a botanikus William Longley 1926-ban a National Geographic számára készült színes fényképe egy nagy niklahalról.

 Az első digitális fotó

first-digital-photo.jpg

Az első digitális fotó az első digitális fényképezőgép megjelenése előtt húsz évvel, 1957-ben készült. Ez valójában nem is fotó, hanem az első szkennelt kép, mely a szkennelés feltalálójának, Russell Kirsch-nek a fiát ábrázolja.

 Az első digitális elnöki fotó

first-photo-president-digital-camera.jpg

Barack Obama, 2009, fotós: Pete Souza

Az első Instagram-fotó

first-photo-instagram.jpeg

2010. július 16. Az Instagram alapítója, Kevin Systrom feltöltötte az első fotót a képmegosztó oldalra. Hogy ez mára hová fajult, tudjuk...

 

Forrás és további információk: itt

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr5012492881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ernoke 2017.05.10. 16:26:30

Hát ez nagyon érdekes volt, köszönet érte!
süti beállítások módosítása