Szubkultúr

Lehengerlő utcai divat Berlinből

2017. április 25. - Succubus

Remek alternatíva lehet emlékek gyűjtésére a szállodai holmik vagy egyéb köztéri tárgyak összelopkodása helyett, ha a pólónkon viselhetjük utazásunk lenyomatát – méghozzá szó szerint. Meglátsz egy szép csatornafedőt vagy egy érdekes kovácsoltvas kaput a belvárosban? Ezzel rögtön nemcsak egy szemet gyönyörködtető építészeti elemre vagy egy kiváló fotótémára bukkantál, hanem egy mintára is, amit ruhára, táskára nyomtatva hordhatsz a későbbiekben magadon.

A berlini Raubdruckerin művészcsapat a street art kifejezést szó szerint alkalmazva igencsak érdekes gerillaakcióba kezdett, és festékhengerekkel felszerelkezve járja be nagyvárosok, kezdetben Berlin, majd egyéb európai fővárosok utcáit – Budapestre tudtommal sajnos még nem jutottak el, pedig milyen jól mutatnának a Kétfarkú Kutya Párt színes, még éppen száradó járdafestései is ezeken a darabokon... –, hogy pólokon, pulcsikon, szatyrokon örökítsék meg a többségnek elsőre talán fel sem tűnő rejtett látnivalókat. A technika kézenfekvő, egy ősi módszer, a litográfia felelevenítése, melyet nagyvárosi környezetre ültetnek át különböző köztéri „látványosságok” lenyomattá alakításával. A művészcsapat tagjai, ha meglátnak valami arra érdemeset, egyszerűen festékkel lekenik és ott helyben pólóra nyomtatják. Ilyen ún. látnivaló lehet egy-egy szépen megmunkált csatornafedő, közúti jelzőtábla vagy egy szimpla utcai felirat, ami mintaként is kiválóan mutat egy felirat nélküli anyag- vagy ruhadarabon. A lényeg csak annyi, hogy a kiválasztott darabok domborodjanak, mert csak ezek alkalmasak a fent leírt technikához. (Remélem, azért a festéket gondosan eltüntetik maguk után.) A nyomtatással feldíszített felsőket, táskákat és szatyrokat online értékesítik is, illetve kiállításokon mutatják be. A csoport tagjai ugyanis jól tudják, hogy a művészet ott hever a lábaink előtt...

pirateprinters17_09.jpg

pirateprinters17_-07.jpg

pirateprinters17_01.jpg

pirateprinters17_02.jpg

pirateprinters17_03.jpg

pirateprinters17_04.jpg

pirateprinters17_06.jpg

pirateprinters17_08.jpg

 

pirateprinters17_10.jpg

Forrás: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr3612453323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása