Szubkultúr

Lélekig hatoló portrék egyéves babákról

2016. április 07. - Succubus

Edward Mapplethorp 1995 óta készít fényképeket egy év körüli kisgyerekekről. A projekt azonban közben több lett egyszerű fotósorozatnál, Mapplethorp észrevette ugyanis, hogy már ilyen pici korban mennyire erősen átsüt az ártatlan tekinteteken a babák későbbi személyisége.

Egy ember könnyekkel, kacajjal és gügyögéssel teli első életéve kétségtelenül az egyik legintenzívebb időszak az egész életünk során, még ha nem is nagyon emlékezhetünk rá. Egyéves kor körül aztán kezd ténylegesen kinyílni a világ, és szép lassan előtörnek a személyiség meghatározó jegyei. Mindezek pedig természetesen a szemekben is visszatükröződnek, és ez az, ami megragadta Edward Mapplethorp figyelmét is, aki innentől kezdve kifejezetten ennek a bemutatására koncentrált. Így születettek meg ezek a lélekig hatoló babaportrék, melyek közül a hatvan legjobb Patti Smith verseivel kombinálva könyv formájában is megjelent. Ezekből látható itt most egy kis ízelítő - fiúk, lányok vegyesen.

mapplethorpe_04.jpg

mapplethorpe_01.jpg

mapplethorpe_07.jpg

mapplethorpe_09.jpg

mapplethorpe_27.jpg

mapplethorpe_33.jpg

mapplethorpe_39.jpg

mapplethorpe_51.jpg

mapplethorpe_53.jpg

mapplethorpe_56.jpg

mapplethorpe_71.jpg

Forrás: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr438576470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalacsi_Dezső 2016.04.08. 17:01:43

Kis arik meg minden, de ilyen következtetéseket levonni vagy belemagyarázni nettó hülyeség.

Advanced Flight 2016.04.08. 19:35:55

@Alick: csak nem a jó öreg Adolf bácsi? :-P

Mellesleg az elsőt leszámítva kva szar képek. A gyerekek összes előnytelen tulajdonságát (elálló fül, bandzsaság stb.) jól kihangsúlyozza, a pozitív babatulajdonságokat eltünteti, marad egy halom sírós, hullasápadt, csúnya kisgyerek. Fullprofilból fotózva, ami eleve a legrosszabb.
De ez biztos valami nagy művészet, amit mi nem érthetünk.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.04.08. 20:42:24

Minden arcon ugyanazt látom: jaj, ki ez a nagy, csúnya bácsi ezzel a nagy fekete, kattogó izével, Hagyjon már békén!
Ennyit a korán látható egyéniségről!

@Advanced Flight: A beállítás mellett a világítás az, ami miatt olyan egyforma az összes gyerek: szemből, a gép fölül világítva a legárnyékmentesebb világítási beállítások egyike. Ráadásul jól kihasngsúlyozza az arc aszimmetriáját. Ne, de biztos szándékos volt, hogy a művejsz jobban megmiutathassa a lélek korai sokszínűségét.

Alick 2016.04.08. 22:39:03

@Advanced Flight: aranyos kis lurkó volt, még szőrpamacs nélkül az orra alatt... :) ki tudja, melyik babából ki lesz.
süti beállítások módosítása