Szubkultúr

Chagall újratöltve

2014. április 10. - Succubus

Az orosz származású, de élete jelentős részét Franciaországban leélő művész, Marc Chagall látomásos, álomszerű képei, sajátos festői világa az orosz és az ortodox zsidó hagyományokban gyökeredzik, ám művészete nyugati hatásoktól sem mentes. Képei szimbolikusak, gyakran borzalmakat jelenítenek meg, ám mégis életigenlők. Visszatérő motívumai közt bohócok, próféták, különleges állatok és repülő szerelmesek egyaránt megtalálhatók, éppoly természetességgel suhanva át az égen, mint Bulgakov Mester és Margaritájában az utóbbi szereplő. A hasonlat nem véletlen, a Chagall és Bulgakov groteszk, ám mégis valóságosnak tűnő világa közti párhuzam könnyen felfedezhető.

Szürrealista látomásokból és vizuális metaforákból felépülő életműve a legnagyobbak közé emeli a majd' száz évig élt mestert, képei hatása alól ma is nehéz kivonni magát a nézőnek. A moszkvai Olga Ush-nak sem sikerült, és bár magát nem tartja művésznek, inkább csak műkedvelőnek, Chagall Today címmel készített egy fotósorozatot, újrafényképezve Chagall néhány festményét, sajátosan tisztelegve ezzel a világhírű festő munkássága előtt.

Olga Ush

 2847661e07bbcb41ad6545678f7709d0_1.jpg

Above-the-town-collage.jpgolga-ush01.jpg

Bella-in-Mourillon-Collage.jpgolga-ush02.jpg

Lovers-in-green-collage.jpgolga-ush04.jpg

La-tour-eiffel-collage.jpgolga-ush03.jpg

The-Bride-collage.jpgolga-ush05.jpg

Képek: innen, szöveg: Succubus

Az oldalon található írások haszonszerzés céljából nem másolhatók!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr286011409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása