Szubkultúr

Film noir festmények ragasztószalagokból

2014. január 03. - Succubus

A ronda, barna ragasztószalagok (vagy csomagolószalagok, ki hogy hívja) ideálisak dobozok és csomagok rögzítéséhez, de ki hitte volna, hogy valami szépet is lehet belőlük alkotni! Márpedig Mark Khaisman ennek az egyszerű anyagnak a segítségével „festi" meg képeit, amik mind témájukban, mind stílusukban a klasszikus holywoodi ún. film noir filmeket idézik. A varázslathoz fény is szükségeltetik, a szalagokat ugyanis egy üveglapra ragasztja fel a művész, amit aztán átvilágít - ahová több réteg szalagot ragasztott, sötétebb felületként jelenik meg a képen, a világos részekhez kevesebb ragasztó is elég.

Khaisman tehát a fény segítéségével hívja elő alkotásai végleges formáját, úgyhogy nem véletlenül nevezi magát a Fény festőjének, bár ezzel a névvel azért nem alkotott túl eredetit, hisz jó pár régebbi és kortárs művészt is e jelzővel illetünk az impresszionistáktól kezdve a mai, az épületeket vetítőikkel dekoratívan megvilágító fényfestőkig. Khaisman ragasztós technikája sem saját találmány, az amsterdami street art művész, Max Zorn is csinált már ilyet, igaz, ő kidolgozottabb képeket készített, amelyekből szintén láthattok itt néhányat, Khaisman munkái után. A stílus viszont Zornnál is ugyanaz, tehát film noir, a ragasztószalagok és a fény eme különös, sárgásbarnás színvilágú összjátéka ugyanis ehhez a műfajhoz illik igazán.

Mark-Khaisman-550x410.jpgMark-Khaisman6-550x412.jpgMark-Khaisman5-550x412.jpgMark-Khaisman4-550x412.jpgMark-Khaisman3-550x412.jpgMark-Khaisman2.jpgMark-Khaisman7-550x412.jpg

Ezek pedig Max Zorn munkái:

Chicago-Arrival.jpgBurlesque-130512.jpgFriday-Night1.jpgJames1.jpgHong-Kong-Red.jpgNo-More-Words1.jpgDont-Worry-Honey.jpg

 

 

Forrás: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr575727594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása