Szubkultúr

Templomból könyvesbolt

2013. szeptember 27. - Succubus

A templomba járás ma már korántsem olyan elterjedt dolog, mint akár csak száz éve volt, a közös istentisztelet céljára emelt gyönyörű, gyakran több száz éves épületeket viszont kár lenne veszni hagyni. Így gondolhatták ez Hollandiában is, ahol újra élettel töltöttek meg egy 15. századi domonkos-rendi gótikus katedrálist, melyben könyvesboltot alakítottak ki. A Zwolle településen található Waanders In de Broeren nevű bolt júliusban nyitott ki, és négy szinten várja a vásárlókat, akik csodálatos boltívek között sétálgathatnak, nézelődhetnek.

A berendezés újszerű, mégis jól illeszkedik környezetébe, melyet Hans van deer Laas egykori holland építész munkái inspiráltak, aki maga is szerzetes volt. A könyvesbolt kialakításánál arra is odafigyeltek a tervezők, hogy az új bútorok ne csupán szépek és praktikusak legyenek, de könnyen el is lehessen őket távolítani, ha egyszer arra kerülne a sor, és semmiképpen se okozzanak kárt az épületben. A modern világítástechnikának köszönhetően a templombelső tágasabb hatású, világosabb lett, így a régi díszítések is jobban érvényesülnek, mint azelőtt. Az ólomüvegeken színes fény szűrődik át, ugyanúgy, mint az elmúlt évszázadokban, az áhítatos légkört azonban már nem a vallás, hanem a könyvek szolgáltatják.

52201870e8e44ea42e000059_waanders-in-de-broeren-bk-architecten_joop_van_putten_01-528x352_1.jpgkkk.JPGkkkk55.JPGkkk9.JPGkkk555.JPGkkk3.JPGkkk2.JPGkkkkkk.JPGkkk666.JPGkkk777.JPGkkkk66666.JPGkkkk55555.JPGkkk6.JPG

Forrás: innen (fotók: Joop van Putten, Hans Westerink)

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkultur.blog.hu/api/trackback/id/tr1005536372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása